26 oktober 200700:00

Door [email protected]

Twee goals in NHL-debuut

Het zal je maar gebeuren; je bent 19 jaar oud, wordt voor het eerst opgeroepen voor een NHL-wedstrijd en je scoort binnen 35 seconden twee keer. Het overkwam Jiri Tlusty donderdag. De jonge Tsjech bezorgde Toronto een belangrijke 5-2 overwinning op Pittsburgh.

'De NHL was mijn droom', zei Tlusty na afloop tegen de verzamelde pers. 'Nu heb ik mijn eerste wedstrijd gespeeld en meteen twee keer gescoord. Het is fantastisch.' In de AHL scoorde Tlusty in vijf wedstrijden dit seizoen pas één keer.

Woensdagnacht om 1:30 werd Tlusty door GM John Ferguson gebeld dat hij zich woensdag moest melden bij het eerste team. Hij heeft de hele nacht verder niet meer geslapen. Hij was de derde speler die deze week uit de minors werd opgeroepen, maar de eerste die zo'n indruk achterliet.

De eerste goal van Tlusty, de 2-1, werd in eerste instantie toegekend aan Alexander Steen. Steen schoot de puck op goal, waar Tlusty zich voor de goalie had opgesteld. Zijn deflectie sloeg in het net, over de linkerschouder van Marc-André Fleury.

Toen Tlusty 35 seconden later op een hard polsschot vanaf de linker faceoff cirkel scoorde, dacht hij eigenlijk zijn eerste NHL-goal gescoord te hebben. 'Ik deed mijn ogen dicht, schoot en dacht 'we zullen zien'', zei Tlusty. Het zou de gamewinner blijken te zijn.

De Maple Leafs gaven Tlusty de puck van zijn tweede goal, in de veronderstelling dat het zin eerste was. Wat er met de puck van de later toegekende eerste goal is gebeurd is onbekend.

Het jonge talent was Toronto's eerste pick, 13e in totaal, in de draft van 2006. Hij speelde afgelopen seizoen 37 reguliere wedstrijden in OHL, waarin hij 13 goals en 21 assists noteerde. In 13 playoff wedstrijden voegde hij daar nog eens negen goals en acht assists aan toe. Hij kwam in 2006-07 ook uit voor de Toronto Marlies in de AHL, waar hij in zes wedstrijden drie goals en een assist aantekende.