Theo van Gerwen bank U20 2018

25 maart 201908:00

Door Joep Meijsen

U18 begint tegen jonge Belgen aan WK

Het Nederlands team onder 18 jaar begint vanmiddag aan het wereldkampioenschap in Belgrado. Eerste tegenstander van Oranje is Belgi√ę. Een vooruitblik op het WK van Nederland, inclusief links naar de livestreams.

De selectie

Goalies: Jowin Ansems (Iserlohn Roosters), Almer de Boer (Heerenveen Flyers)

Defense: Brent van den Boom (Tilburg Trappers), Ruben Schel (Tilburg Trappers), Jeremy ten Brink (Heerenveen Flyers), Ernesto Klem (Heerenveen Flyers), Nick Maas (Zoetermeer Panters), Justin van Baarsen (Antwerpen Phantoms), Diego Kleijssen (Tilburg Trappers), Wesley Zoutman (A21 Academy, Gijs Groningen).

Forwards: Remco Hamers (Tilburg Trappers), Mike Collard (Fox Motors Hockey Club), Roy Ansems (Iserlohn Roosters), Jay de Ruiter(Connecticut Junior Rangers), Dean Versteeg (Amsterdam Tigers), Tycho Houben (Leeuwarden Capitals), Wesley de Bruijn (Hys Hokij Den Haag), Jay Lesteluhu (Jonstorps IF), Pim van der Meulen (Leeuwarden Capitals), Delaney Hessels (Tilburg Trappers), Jelle Kronenburg (Hijs Hokij Den Haag), Jay Huisman (Zoetermeer Panters)

De technische staf

Bondscoach: Theo van Gerwen
Assistent-coach: Dennis ten Bokkel
Teammanager: Louis Maas
Equipment managers: Maurice de Locht, Arno Kuipers
Fysiotherapeut: Guillaume Pellegrin

De tegenstanders

Nederland neemt het in Division II Group B op tegen Australi√ę, Belgi√ę, China, Kroati√ę en Servi√ę. Vorig jaar degradeerde IJsland en promoveerde Spanje. Australi√ę komt omlaag van Division IIA, China promoveerde omhoog vanuit Division IIIA. Nederland eindigde op de vierde plaats met zeven punten uit vijf wedstrijden.

Het schema

25 maart, 13.00 uur: Belgi√ę - Nederland
26 maart, 16.30 uur: Australi√ę - Nederland
28 maart, 20.00 uur: Servi√ę - Nederland
30 maart, 13.00 uur: Nederland - Kroati√ę
31 maart, 16.30 uur: Nederland - China

De verwachting

Nederland bevindt zich voor het derde jaar op rij in Division IIB, na de degradatie van de ploeg tijdens het WK in eigen land in 2016 en het wordt wellicht tijd om weer eens een niveau hoger te kijken. Dat zou alleen maar goed zijn voor de ontwikkeling van talentvolle spelers. Speeltijd in Beneliga en Oberliga is heel nuttig, maar alleen op WK's wordt duidelijk hoe goed spelers zijn binnen een internationaal perspectief.

Makkelijk zal het niet worden in Belgrado. Normaal is de degradant van een niveau hoger direct weer de favoriet en dat is in dit geval Australi√ę. Daarnaast zijn met Kroati√ę en Servi√ę de winnaars van de zilveren en bronzen medailles van vorig jaar weer van de partij. En dan is er nog China. Met de Winterspelen in eigen land over enkele jaren wordt er enorm veel geld ge√Įnvesteerd in wintersporten, inclusief het ijshockey.

Vorig jaar leidde een voormalige hoofdcoach van de Boston Bruins de U18 naar promotie. Hij werkt inmiddels voor een grote club in China en de Fin Aki Mykkänen heeft de leiding van de U18 overgenomen, hij werkte jarenlang in Noorwegen en in eigen land en is een voormalige junioren-bondscoach van Noorwegen. Steve Pattilo is zijn assistent en brengt enorm veel ervaring mee als goaliecoach.

Het is altijd moeilijk voorspellen hoe jeugdkampioenschappen verlopen. Een sterke eerste wedstrijd kan momentum geven en bij een zwakke start is zo'n week snel voorbij. Nederland heeft een jonge, getalenteerde groep spelers bij zich en het wordt interessant hoe zij gaan presteren. De ploeg is zondag aangekomen in Belgrado en speelt vanmiddag de eerste wedstrijd.

De eerste tegenstander

De eerste tegenstander op het WK in Belgrado komt uit de buurt, Belgi√ę. Met Jonas Steeno is er een speler bij die voor Tilburg uitkwam in de Beneliga. Goalie Ignace van Noten speelt bij Red Bull Salzburg, Lucas Boni bij Grenoble en zo zijn er nog meer namen te noemen. Zo zijn er verschillende spelers die bij hun club al aan de Beneliga hebben geproefd. Kortom, ook dat zal geen makkelijke wedstrijd worden voor Nederland. Op 18 februari speelde Nederland nog een oefenwedstrijd tegen de Belgen en die werd redelijk eenvoudig gewonnen.

De livestream

Alle wedstrijden van het WK worden live uitgezonden. Hieronder de link naar de wedstrijd tegen Belgi√ę die om 13.00 uur begint.

Archieffoto: Marco Spelten ( Theo van Gerwen als coach van U20 tijdens het WK 2018 in Dumfries)