16 maart 200500:00

U18 elf minuten op schot

Het Nederlands team onder achttien jaar walste in Ă©Ă©n periode over de Zuidafrikaanse leeftijdsgenoten heen. Daarna stokte de doelpuntenmachine. Ivy van den Heuvel had drie goals en twee assists, terwijl Kevin Bruijsten tekende voor drie doelpunten.

Zuid-Afrika is een van de zwakke broeders in de poule van Nederland en zal uit de 22-0 afslachting in de openingswedstrijd tegen Zuid-Korea ook weinig extra motivatie hebben kunnen putten. Een doelpuntenfestijn in de eerste tien minuten zal de enige Afrikaanse deelnemer aan WK's nog verder de put in hebben gedrukt.

De teller stond voor Oranje al na twaalf minuten al op negen, zodat de uiteindelijke 11-1 zege eigenlijk nog een beetje tegenvalt. De shutout van de Zuid-Afrikaanse doelman Ashley Bock, in totaal goed voor liefst 61 saves, duurde minder dan een halve minuut. Zonder assistentie bracht Kevin Bruijsten de Oranjejeugd op voorsprong.

Twaalf seconden later, rechtstreeks vanuit de face-off dus, scoorde Diederick Hagemeijer de tweede treffer op aangeven van Lars van Lieshout. Daarna volgden de doelpunten elkaar snel op. Jeroen van den Broek, Kevin Bruijsen nog twee keer, Ivy van den Heuvel drie keer, Diederick Hagemeijer schoot er nog eentje binnen, terwijl Joshua Reinecke de tweede shutout op rij voor Sjoerd Idzinga verpestte.

Daarna was het uit met de pret. Oranje bleef veel schieten op doel, maar goals vielen er niet meer. Bock hield liefst 45 minuten zijn doel hardstikke schoon. Zelfst met drie powerplays wist Oranje geen raad. Pas toen Joshua Reinecke mocht gaan brommen voor kneeing, slaagde Nederland erin de Zuidafrikaanse doelman te verschalken. Het was Tony Demelinne die voor de doorbraak zorgde. EĂ©n minuut voor tijd kwam ook Steven Mason nog tot scoren, zodat de eindstand op het scorebord kwam.

In de overige twee wedstrijden klopte gastland Estland nipt met 3-2 Joegoslavië en Montenegro, terwijl Korea een ruime 8-1 zege boekte op Spanje. De Koreanen zijn vorig jaar gedegradeerd uit Division I en lijken van plan rechtstreeks weer terug te keren naar het hogere niveau. Nederland ontmoet de Koreanen donderdag om half één 's middags voor wat de sleutelwedstrijd in het toernooi lijkt te worden.