15 maart 200500:00

Door Joep Meijsen

U18 komt laat op gang

Het Nederlands Team onder 18 jaar is het wereldkampioenschap in Estland begonnen met een ruime 8-0 zege op Servië en Montenegro. Steven Mason had drie goals voor Oranje, terwijl Tony Demelinne voor een goal en twee assists tekende.

Nederland kwam in de ontmoeting pas laat op gang. Een halve minuut voor het verstrijken van de eerste periode scoorde Nijmegenaar Kevin Bruijsten op aangeven van Tony Demelinne de openingstreffer voor het team van de Stoer-broers.

Zoals zo vaak, als het eerste schaap over de dam is, volgen er meer. Een straf vroeg in de tweede periode voor Velimir Babic wegens een te hoge stick stelde Tony Demelinne in staat de tweede Oranje-treffer te scoren. Toen Kevin Bruijsten er vijf minuten later 3-0 van maakte, was het nog louter de vraag hoe hoog de zege van Nederland zou oplopen.

Diederick Hagemeijer tekende dit seizoen in het eerste team van Tilburg Trappers voor een goal en een assist. Daarnaast had hij liefst achttien goals en dertien assists voor de B+ van Trappers. Genoeg voorbereiding op op de juiste plaats te staan om een assist van Jordy van Oorschot van Zoetermeer binnen te schieten voor de vierde treffer van Nederland.

De derde periode was daarna voor Steven Mason, die in acht minuten tijd drie keer tot scoren kwam. De speler uit de jeugd van Krefeld scoorde Ă©Ă©n keer shorthanded, Ă©Ă©n keer in 'even strenght' en Ă©Ă©n keer twee man meer op het ijs. Jeroen van den Broek eindigde het doelpuntenfestijn daarna voor Oranje, waarbij Tony Demelinne na de wedstrijd nog tegen een misconduct opliep. Sjoerd Idzinga van Heerenveen maakte in totaal dertien saves voor zijn shutout.

De voorlopige koplper in het toernooi is Zuid-Korea dat met liefst 22-0 over de jeugd van Zuid-Afrika heenwalste. Spanje verloor zijn openingswedstrijd met 3-6 van het gastland. Zuid-Afrika is vanmiddag om 16.00 uur de eerstvolgende tegenstander van Nederland.