3 april 200600:00

Door Joep Meijsen

U18 opent met ruime winst

Oranje onder 18 jaar heeft de eerste ontmoeting tijdens het wereldkampioenschap in het Italiaanse Merano met 5-0 gewonnen van de Belgische leeftijdsgenoten. Max van Lieshout en Diederick Hagemeijer van Tilburg Trappers scoorden ieder twee keer in de wedstrijd.

Het Oranje-team van coach Henri Stoer jaagt in Italië op promotie naar een hoger niveau. Daarbij zal de voornaamste tegenstand waarschijnlijk van gastland Italië komen, terwijl ook Estland mogelijk een kans maakt. Andere tegenstanders zijn Spanje en Servië en Montenegro.

Het Nederlandse team telt in Timothy Gerritsen van Geleen Ă©Ă©n speler die het afgelopen jaar het hele seizoen in de Eredivisie speelde. Steve Mason (Krefeld) en Mitch Bruijsten (Essen) spelen in de sterke Duitse jeugdcompetitie. Beiden hebben bekende familieleden in de Nederlandse ijshockeywereld. Ramon van Waardenburg komt uit voor Karlovy Vary in Tsjechië en Mike Dalhuisen voor de Lindsey Muskies in Ontario. Ook doelman Tomislav Hrelja van White Caps Turnhout maakt deel uit van de selectie, die verder uit spelers uit de Eerste Divisie en B-competitie is samengesteld.

België toonde zich in de eerste ontmoeting van het toernooi geen moeilijke tegenstander. De openingstreffer kwam van de stick van Mitch Bruijsten, waarna Van Lieshout en Hagemeijer het karwei afmaakten. Oranje ontmoet vandaag om half vijf ServiĂ« en Montenegro, dat zijn openingswedstrijd met 6-1 verloor van Estland. ItaliĂ« opende het eigen toernooi met een 7-0 winst op Spanje.