U18 vrouwen teamfoto Mexico 2018

4 februari 201806:02

Door Remco

U18 vrouwen pakken goud in Mexico

Het Nederlands vrouwenteam U18 heeft op indrukwekkende wijze het goud gepakt in Mexico City. In de laatste wedstrijd won Oranje met 4-0 van gastland Mexico. Goalie Emma Fondse had 41 saves voor Nederland.

Ongeslagen

Mexico en Nederland waren tot vandaag de enige ploegen zonder puntverlies. Daarmee was deze wedstrijd een rechtstreeks gevecht om de gouden medaille en promotie naar Divisie 1B.

De uitblinkster aan Nederlandse zijde was goalie Emma Fondse. De pas 14-jarige goalie van Nijmegen Devils was goed voor 41 saves en pakte daarmee een welverdiende shutout. Fondse kan maandag op haar vijftiende verjaardag met trots terugkijken op dit toernooi waarin zij in twee wedstrijden tot een save percentage van 98,04% kwam.

Nederland kwam in de slotfase van de eerste periode op voorsprong. De 17-jarige Stevie van Onna scoorde op de powerplay haar tweede doelpunt van het toernooi. De speelster van Enschede Lions werd hierbij geassisteerd door clubgenoot Zoë Strijland en Romy Brouwers.

Halverwege de tweede periode verdubbelde Nederland de voorsprong. De 14-jarige verdedigster Merel Slopsema van GIJS Groningen scoorde haar eerste goal van het toernooi. De assists waren voor Isabelle Schollaardt en opnieuw Zoë Strijland.

Golden girls

In de derde periode kwam het goud niet meer in gevaar voor Nederland. Al in de eerste minuut scoorde Isabelle Schollaardt de 0-3. De 17-jarige aanvalster van Hijs Hokij scoorde daarmee haar vijfde goal in Mexico. Bij deze goal gingen de assists naar Romy Brouwers (haar vijfde dit toernooi) en Marée Dijkema (haar zevende).

Het slotakkoord was voor captain Marée Dijkema. Vier minuten voor tijd bepaalde de Groningse aanvalster in Geleense dienst de eindstand op 0-4. Daarmee bracht Dijkema haar totaal dit toernooi op vijf goals en zeven assists. Dijkema werd na afloop ook uitgeroepen tot beste speelster van het toernooi voor Nederland. Emma Fondse werd terecht uitgeroepen tot beste speelster van de wedstrijd.

Het Nederlands vrouwenteam onder 18 jaar mag zich volgend jaar melden in Divisie 1B. Volgend jaar kunnen de speelster zich meten met grote landen als Frankrijk en Polen.