SPEL5078

10 december 201718:39

Door Joep Meijsen

U20 begint toernooi met verlies

De U20 van Nederland is het WK in het Schotse Dumfries begonnen met een nederlaag tegen Japan, dat Ă©Ă©n van de favorieten voor promotie is. Jorn van Soest scoorde het enige Nederlandse doelpunt in de 6-1 nederlaag.

Het was de derde keer in een week tijd dat Nederland tegen de Japanners speelde en voor de derde keer werd het een flinke nederlaag. 'Defensief stond het goed, maar tegen dit Japan is het enorm moeilijk om offensief potten te breken', analyseerde bondscoach Theo van Gerwen na de wedstrijd. 'Het is een sterke ploeg die goed ijshockey speelt. Ik denk dat mijn ploeg wel veel geleerd heeft van de oefenwedstrijden tegen Japan.'

De Aziaten waren dominant in het duel, zoals de schotverhouding van 51 schoten tegen 8 ook weergeeft. Doelman Sander Kösters, speler van Geleen, maakte 45 saves en werd terecht gekozen tot beste speler aan Nederlandse kant. De wedstrijd eindigde uiteindelijk in een terechte zege voor Japan maar Nederland begon toch niet verkeerd aan de wedstrijd en had zelfs kort offensief het initiatief.

SPEL5127

Een wat discutabele straf tegen Jorn van Soest bood Japan echter de kans om de wedstrijd open te breken. Yutaro Kobori schoof de puck uiteindelijk in het net voor de openingsgoal, maar die werd door Nederland fel bestreden omdat het doel van zijn plek zou zijn geweest. De Finse scheidsrechter Joonas Kova was echter onverbiddelijk. Seconden na de hervatting liep Bob Gerretsen tegen een volgende straf aan en deze keer was er niets discutabels aan het doelpunt na een prima schot van Koki Yoneyama.

Ook de derde Japanse powerplay leverde een goal op. Jorn van Soest zat voor de tweede keer op de strafbank en Daiki Aoyama sloeg zijn slag. De derde vermelding voor Van Soest op het wedstrijdformulier was wel een positieve. Met nog anderhalve minuut te spelen verkeek de Japanse doelman zich op een schot van de Eindhovense aanvaller voor de 3-1.

Oranje slaagde er vroeg in de tweede periode in om een volgende Japanse powerplay onschadelijk te maken en speelde bij vlagen goed mee met de Aziaten. Die slaagden er echter met een sterke forecheck in om de opbouw van Nederland steeds goed te onderbreken, waardoor de aansluitingstreffer uitbleef. Uiteindelijk sloeg Japan in de tweede periode opnieuw twee keer kort op rij toe. Eerst was het Kobayashi die voor de 4-1 zorgde, waarna Igari de volgende treffer voor zijn rekening nam.

SPEL4978

De slotperiode was de sterkste van Nederland. Vroeg in de periode slaagde Kobayashi er nog in zijn tweede goal van de wedstrijd te scoren, maar daarna hield Kösters zijn net verder schoon en wist Nederland in de slotfase zelfs nog wat kansjes te creëren. 'Ik ben niet ontevreden. We wisten vooraf dat het een lastige start van het toernooi zou worden', aldus de bondscoach. Nederland speelde nog zonder Ties van Soest, die competitieverplichtingen had in Duitsland. Hij is er maandag wel bij voor de wedstrijd tegen Korea die om 13.00 uur lokale tijd wordt gespeeld.

Foto's: Actiefotografie.nl