6 december 200700:00

Door Joep Meijsen

U20 op jacht in Estland

De Nederlandse junioren jagen vanaf volgende week op promotie tijdens het wereldkampioenschap U20 in Tallinn, Estland. Een sterke selectie onder leiding van bondscoach Rob Serviss lijkt een goede kans te hebben dit doel daadwerkelijk te bereiken. IJshockey.com kijkt vooruit.

De U18 van Nederland promoveerde vorig jaar al vanuit Division II en dit jaar heeft U20 de kans dit voorbeeld te volgen. De concurrentie voor de jeugdige internationals bestaat uit de leeftijdsgenoten van China, Estland, Kroatië, Mexico en Spanje. Geen van allen grootmachten in de ijshockeywereld. Vooral het gastland en China kunnen het Nederland echter lastig maken, terwijl Spanje de laatste jaren een taaiere tegenstander bleek te zijn dan vooraf werd verwacht.

Serviss heeft de beschikking over een selectie met veel ervaring in de eredivisie, spelers met al toernooien met het ‘grote' Oranje in hun rugzak en jongens die in sterke buitenlandse jeugdcompetities spelen. Zonder meer één van de sterkste selecties in recente jaren. De tegenwoordig in Duitsland werkzame Serviss krijgt bovendien een nieuwe assistent mee in de persoon van Chris Eimers. Het team heeft zich afgelopen week voorbereid, onder meer met een oefenwedstrijd tegen het tweede team van Tilburg Trappers.

De geboren Groninger was jarenlang één van de beste Nederlandse spelers in de competitie, was een dragende kracht van het Nederlands team en maakt dit jaar zijn debuut in de bank bij het tweede team van Heerenveen. Vorig jaar reisde senioren-bondscoach Tommie Hartogs nog als co-coach mee naar het kampioenschap van de junioren. Jeroen Zwaanswijk is de nieuwe teammanager, terwijl Danny Jurgens als goalie-coach meegaat.

Opvallend in de selectie is de terugkeer van de makkelijk scorende Nardo Nagtzaam, die de afgelopen jaren niet voor vertegenwoordigende teams speelde. Nagtzaam geldt als een talent op het hoogste jeugdniveau in Duitsland, waar hij inmiddels weer de kleuren van zijn oude club Krefeld vertegenwoordigd. Daar speelt ook de pas 16-jarige Levi Houkes, die dus nu al is opgenomen die nu al is opgenomen in de selectie van de U20. Houkes speelt zijn tweede seizoen in Krefeld.

Het zijn niet de enige in het buitenland spelende junioren in het team. Ook doelman Tomislav Hrelja (Vaasa Sport, Finland), aanvaller Diederick Hagemeijer (Tri City Storm, USA) en verdediger Mike Dalhuisen (Lincoln Stars, USA) zitten in de selectie. Hagemeijer en Dalhuisen zijn twee van de drie spelers die al ervaring opdeden met het grote Oranje. De derde speler in de selectie van Serviss en Eimers is Ivy van den Heuvel van Amsterdam. Het team vertrekt zondagmorgen naar Tallinn. Hagemeijer arriveert later en mist daardoor in ieder geval de eerste wedstrijd.

Het toernooi vindt zoals gebruikelijk plaats midden in het Eredivisie-seizoen, wat betekent dat verschillende clubs spelers moeten afstaan. Zo moet onder meer Eaters Geleen het stellen zonder Glenn Bakx en Jeffrey Mens, Groningen zonder Kenneth Keijzer, ontbreken bij Trappers Ian Meierdres, Max van Lieshout en Jeroen van den Broek, mist Nijmegen Rick Wijnen en Dave van Mol en Amsterdam ook nog zonder Joey Oosterveld.

Oranje begint het toernooi komende maandagmiddag met een wedstrijd tegen Mexico. Een dag later staat de ontmoeting met Kroatië op het programma. Na een rustdag wordt donderdag de interland tegen China gespeeld, gevolgd door de confrontatie met Spanje. Na nog een rustdag staat dan voor zondagavond om 20.00 uur de mogelijk beslissende wedstrijd tegen gastland Estland op het programma. IJshockey.com probeert het thuisfront vanzelfsprekend zo goed mogelijk op de hoogte te houden van de prestaties van de U20.

Selectie

Doel
Tomislav Hrelja (Vaasa Sport, Finland)
Iän Meierdres (Tilburg Trappers

Defense
Glenn Bakx (Eaters Geleen)
Mike Dalhuisen (Lincoln Stars, USA)
Kenneth Keijzer Grizzlies Groningen)
Max van Lieshout (Tilburg Trappers)
Reinier Staats (Tilburg Trappers)
Joy Turpijn (Hijs Den Haag)
Rick Wijnen Nijmegen Devils)

Forwards
Alwin Assenberg (Heerenveen Flyers)
Jolke Balt (Heerenveen Flyers)
Jeroen van den Broek (Tilburg Trappers)
Diederick Hagemeijer (Tri City Storm, USA)
Ivy van den Heuvel (Amstel Tijgers Amsterdam)
Levi Houkes (Krefelder E.V., Duitsland)
Ritchie van Hulten (Amstel Tijgers Amsterdam)
Jeffrey Mens (Eaters Geleen)
Dave van Mol (Nijmegen Devils)
Nardo Nagtzaam (Krefelder E.V., Duitsland)
Joey Oosterveld (Amstel Tijgers Amsterdam).

Begeleiders
Robb Serviss (coach)
Chris Eimers (assistent coach)
Danny Jurgens (goalie-coach)
Jeroen Zwaanswijk (teammanager)
David Bean (medisch verzorger)
Jack Bos (equipment manager)