9 januari 200500:00

Door Joep Meijsen

U20 sluit af met derde plek

Jong Oranje heeft het wereldkampioenschap in Roemenië afgesloten met een bronzen plak. Met een 5-2 nederlaag tegen het sterke Japan en een bijzonder ruime 13-0 zege op Joegoslavië en Montenegro op zak kunnen de spelers terug naar Nederland.

Vantevoren was al bekend dat het een lastig toernooi zou worden voor Jong Oranje. Japan was de grote favoriet en maakte dat tijdens het toernooi grotendeels waar. De U20 van Nederland struikelde halverwege de week al over Roemenië en leed ook tegen de Aziaten een ruime nederlaag. Promotie moet dan ook nog maar een jaar wachten.

Toch leek het in de wedstrijd tegen Japan lange tijd de andere kant op te gaan. Nederland schoot in de eerste periode maar twee keer op het doel van de Japanse goalie Kaku Asari, maar het schot van Joeri Dielhoff was wel raak. Aan de andere kant van het ijs maakte Martijn Maghielse elf saves, maar moest wel de tegentreffer van Reo Amano toestaan, zodat de periode eindigde met de score in evenwicht.

De tweede periode verliep een stuk gelijkwaardiger en wederom was het Oranje dat als eerste scoorde. Na iets meer dan een minuut schoot Akim Ramoul raak om Nederland op voorsprong te zetten. Deze stand bleef tot halverwege de wedstrijd staan en Nederland mocht hopen op een stunt. Na 32 minuten was het echter Reo Amano die met zijn tweede treffer van de wedstrijd de Japanners weer op gelijke hoogte bracht. Een straf voor Akim Ramoul wegens tripping werd Oranje daarna fataal. Met een man meer op het ijs schoot Naoya Kubo het doelpunt binnen dat als de game winning goal de boeken in zou gaan.

In de derde periode strooiden Katsuya Ogawa en Yutaro Imamua nog wat zout in de oranjewonden, zodat iedere kans op een comeback onschadelijk werd gemaakt. Martijn Maghielse maakte uiteindelijk 31 saves op 36 schoten.

In de slotwedstrijd speelde Jong Oranje daarna alle frustraties van het toernooi tot nu toe van zich af en vermorzelde Joegoslavië en Montenegro met liefst 13-0. Huub Verdonschot schoot in deze ontmoeting uit zijn slof met vier goals en een assist. Akim Ramoul scoorde drie keer en tekende voor een assist, terwijl ook Mark Donders, Alan van Bentem, Wesley Hendriks, Sander Dijkstra, Harry Verdonschot en Joeri Dielhoff tot scoren kwamen voor Oranje.

Nederland nam in de eerste periode al een voorsprong van 5-0, verdubbelde dit in de tweede doorgang en voegde er in de slotperiode nog drie treffers aan toe. Martijn Maghielse maakte 14 saves voor zijn shut out.