17 januari 200800:00

U20 sluit WK af met verlies

Het Nederlands team onder 20 jaar heeft het WK in Logrono in Spanje afgesloten met een 5-4 nederlaag tegen de Britse leeftijdsgenoten. Eerder in de week was wel gewonnen van Spanje, waardoor Nederland met brons naar huis gaat.

Daarmee was het geen bijzonder succesvol toernooi voor de Nederlandse jeugd. Door de nederlaag tegen Kroatië, dat geen punt morste tijdens het toernooi, was promotie naar Division I al uitgesloten. Mitch Bruijsten werd door de coaches gekozen tot beste speler van Nederland. Met negen goals en vijf assists in de vijf wedstrijden was hij met afstand de productiefste speler van Nederland.

Tegen Spanje moest Nederland woensdag nog behoorlijk terugknokken. Bijna op de helft van de wedstrijd stond Nederland met 2-0 achter. In iets meer dan tien minuten voor de tweede pauze trok Oranje de situatie weer recht. Mitch Bruijsten had twee goals, Levi Houkes één en Lars van Sloun nam ook een treffer voor zijn rekening. Nardo Nagtzaam had twee assists in zijn eerste wedstrijd van het toernooi.

Een dag later volgde het duel om zilver tegen de Britten. Ook hier keek Nederland halverwege de wedstrijd tegen een 2-0 achterstand aan, maar deze keer volgde er uiteindelijk winnend herstel. Op de powerplay zorgde Nardo Nagtzaam, op aangeven van zijn teamgenoot vorig jaar bij Krefeld Levi Houkes, nog wel voor de aansluitingstreffer. Direct hierna sloegen de Britten echter twee keer toe in een halve minuut.

Houkes zorgde met een shorthanded goal dat Oranje in de strijd bleef en Marc Donders wist zelfs vroeg in de derde periode een aansluitingstreffer te fabriceren. Mitch Bruijsten had assists op beide deolpunten. Enkele minuten voor tijd wisselden Nederland en Groot-Brittannië nog doelpunten uit, de tweede toernooigoal voor Ritchie van Hulten, maar een gelijkmaker zat er niet meer in.