22 september 200400:00

Door Joep Meijsen

Uhar jaagt nu in Oostenrijk

Het is nog niet zo lang geleden dat Marian Uharcek de topscorer was van Nederland. Bij Geleen maakte hij zich echter onmogelijk en bij Deurne werd hij weggestuurd. Inmiddels is hij weer op zijn pootjes beland en heeft een nieuw contract in Oostenrijk. Hij jaagt nu bij de KSV Ice Stars uit Kapfenberg op doelpunten.

Bij vlagen fenomenaal, maar vaak ook teleurstellend frustrerend. Zo zullen Geleen-supporters waarschijnlijk terugdenken aan de Slowaak. Zijn cijfers zijn in ieder geval indrukwekkend. In 120 wedstrijden voor de Eaters kwam hij tot 127 goals en 79 assists voor 206 punten. Hij tekende echter ook voor 418 strafminuten.

Daarmee zijn de twee kanten van de Uharcek-medaille duidelijk zichtbaar. Aan de ene kant een speler met bijna onbegrensde kwaliteiten en een magnifieke neus voor doelpunten, aan de andere kant een speler die domme overtredingen maakte, zich makkelijk liet provoceren en zijn team meer punten kostte dan opleverde. Het beeld van Uharcek die op de blauwe lijn staat te wachten op de break-out-pass terwijl zijn teamgenoten met man en macht proberen een doelpunt te voorkomen, zal de meeste Nederlandse ijshockeyliefhebbers niet onbekend voorkomen.

Topscorer
Met 54 doelpunten, 28 assists en 82 punten was Uharcek in 2000-2001, zijn tweede seizoen bij Eaters, de topscorer van Nederland. Tegen de tijd dat hij in 2002-2003 voor 21 goals en 12 assists in 32 wedstrijden tekende, waren de meeste fans op hem uitgekeken. Het Belgische Deurne bood hem een nieuwe kans. Samen met zijn maatje zou hij daar de ploeg kampioen moeten maken. Bij de Phantoms hield hij het echter amper een half jaar uit en werd hij op straat gezet. Zijn loopbaan bevond zich op een dieptepunt.

Dat een speler van het niveau Uharcek zich in Nederland meldde, was al voldoende indicatie dat er misschien iets niet helemaal in orde was met hem. Een speler die goed genoeg was om tijdens wereldkampioenschappen jeugd in een team te spelen met Jaromir Jagr, die bij toonaangevende clubs als Dukla Trencin en Slovan Bratislava op hoog niveau had gespeeld, hoort eigenlijk niet in Nederland thuis. De verhalen over zijn wangedrag naast de baan waren echter talloos, of ze nu waar waren of niet.

Wintersportplaats
Na zijn gedwongen vertrek bij Deurne kwam Uharcek terecht in de wintersportplaats Zell am See, met een ijshockeyteam op het tweede niveau in Oostenrijk. In elf wedstrijden kwam hij tot dertien goals en negen assists, twee punten per wedstrijd. Genoeg om hem een nieuw contract te bezorgen in Kapfenberg, bij de Ice Stars uit Stiermarken. Tijdens de oefencampagne maakt hij hier al veel indruk. 'Een ding is zeker. Marian Uharcek zal met zijn kwaliteiten voor veel blijdschap zorgen bij de fans in Kapfenberg', schrijft de website van de club na een eerste oefenwedstrijd.

De liga is in ieder geval zeer geschikt voor aanvallend ingestelde spelers. De topscorer van vorig seizoen, een zekere MyrrÀ kwam in 40 wedstrijden vorig seizoen tot 71 treffers en 52 assists. Het is nu afwachten of Uharcek de hooggespannen verwachtingen zal waarmaken en het vooroordeel dat hij 'alleen goed speelt als er een nieuw contract te verdienen valt' zal weerleggen. In dat geval kunnen de fans in Kapfenberg zich inderdaad gaan voorbereiden op een feestje, want over de ijshockeykwaliteiten van Uharcek zijn de meeste mensen het wel eens. Fenomenaal.