4 juli 200500:00

Door [email protected]

Uitwisseling referees in CLL

Tijdens de komende Coupe der Lage Landen zullen Nederlandse en Belgische scheidsrechters zo goed als zeker een uitwisselingsprogramma starten. Het plan is noodzakelijk omdat zowel in België als Nederland de spoeling in scheidsrechters komend seizoen erg dun is.

'Komend seizoen werken we in de Nederlandse Eredivisie met vier of vijf scheidsrechters', zegt Nederlands referee-in-chief Noud van Berkel. 'Dan komen spelers en scheidsrechters elkaar wel erg vaak tegen. In België beschikken ze komend seizoen ook over maar vier referees, dus daar zitten ze met een soortgelijke situatie.'

Tijdens het uitwisselingsprogramma zouden Nederlandse scheidsrechters enkele wedstrijden in België fluiten en vice versa. Van Berkel voerde de afgelopen twee weken meerdere gesprekken met België's referee-in-chief Nico Toemen om het programma op poten te krijgen.

Het plan hangt nog op enkele details. Zo dient er nog overeenstemming te komen over de vergoedingen voor scheidsrechters; deze liggen in Nederland hoger dan in België. Ook is reisafstand nog een discussiepunt. Scheidsrechters zijn in beide landen geen fullprofs en men probeert de afstanden voor ieder redelijk te houden.

'Maar het plan is 99% rond', laat Nico Toemen weten. Op dit moment zitten beide referee-in-chiefs in het IIHF Hockey Development Camp in VierumÀki (Finland), waar zij de besprekingen rond de uitwisseling af hopen te kunnen ronden.