3 maart 202418:55

Door Danny Micola von Fürstenrecht

Unis Flyers Heerenveen wint in en van UltimAir Hijs Hokij Den Haag

Einduitslag 1-2 Periodestanden: 1-1, 0-0, 0-1

Heerenveen stormde uit de startblokken, verrassend snel dreigend voor het doel van de Haagse goalie Brett Magnus. Frankie Pucci vuurde een schot af en Henri Ruotsalainen profiteerde van de rebound, waardoor Heerenveen op een vroege voorsprong kwam. De aanvalskracht bleef voornamelijk bij Heerenveen, aangezien Den Haag pas na acht minuten een schot losliet op het Friese doel. Hoewel Heerenveen lang op de powerplay kon wist men daar niet van te profiteren. Vijf minuten voor de eerste pauze zorgde een slimme actie achter het Friese doel voor de gelijkmaker. Jeffrey Melissant vond Raymond van der Schuit om de stand op 1-1 te brengen.

De start in de tweede periode was een gelijk opgaande strijd maar na een dikke zeven minuten zorgde problemen met de boarding voor wat ‘eigen huis en tuin’ werkzaamheden. Na de break werd het meer een open wedstrijd met kansen over en weer. Beide goalies deden het uitstekend want na veertig minuten was de stand nog steeds 1-1. Na een korte onderbreking in de tweede periode vanwege een scheur in het glas van de boarding, ontbrandde de wedstrijd geleidelijk. Dit was mede te danken aan het fysiekere spel van beide teams. Ondanks deze verhoogde intensiteit bleef de tweede periode echter verstoken van doelpunten, voornamelijk door het uitmuntende keeperswerk van Martijn Oosterwijk voor de Flyers en Brett Magnus voor HIJS. Een doelpunt van Heerenveen werd nog afgekeurd.

Derde periode

In de derde periode zette het gelijk opgaande spel zich voort, wat ook tot uiting kwam in het aantal schoten, met een kleine voorsprong van 7-om-8 in het voordeel van Heerenveen. Uiteindelijk wist Heerenveen dan het verschil te maken tijdens een powerplay. Op nog acht minuten voor het einde kreeg HIJS-speler Mike van Oeveren een penalty tegen voor high sticking. In de laatste seconden van de powerplay slaagde Heerenveen erin te scoren via Lowie Vreys, die werd geassisteerd door zijn broer Tijs Vreys.

Ondanks een late poging van Den Haag om een gelijkspel te forceren, slaagden ze er niet in om dit te realiseren. Hierdoor werd Heerenveen uitgeroepen tot de nieuwe landskampioen.