ED utrecht kampioen 0708

2 april 200800:00

Door Joep Meijsen

Utrecht rekent op eredivisie

Een nieuwe stichting moet het ijshockey op eredivisieniveau in Utrecht gaan veiligstellen. De club is in gesprek met verschillende kandidaat-hoofdsponsoren en noemt de kans dat de overstap naar het hoogste niveau gaat lukken 96 procent.

lijkt uit een persbericht van het Utrechtse ijshockey. Alle activiteiten van het Eerste Team zijn vanaf heden ondergebracht in de Stichting Topijshockey Utrecht. Dit is een in het ijshockey gebruikelijke constructie om de moederclub te beschermen tegen eventuele financiële problemen bij de proftak. In de eredivisie werkt alleen Tilburg Trappers vanuit één organisatie.

Edwin Roelofs is voorzitter van de nieuwe stichting, waarvan het bestuur verder bestaat uit Wilco de Heus en Michel Meerveld. Twee van de drie leden komen voort uit de groep die zich vorig jaar voornam het eredivisie-ijshockey terug te brengen naar de Domstad. Daartoe werd door bemiddeling van transport-ondernemer Jacques van der Linden een samenwerkingsverband gesloten met de Slowaakse topclub Dukla Trencin. Dit leidde onder meer tot de komst van enkele spelers naar Utrecht.

Kortstondig samenwerkingsverband
De nieuwe stichting is een eerste stap terug naar de eredivisie voor de kampioen van de eerste divisie. Utrecht kwam eind jaren negentig voor het laatst zelfstandig uit op het hoogste niveau. Enkele jaren later was er nog een kortstondig samenwerkingsverband met Amsterdam onder de naam Flames, waarbij een deel van de thuiswedstrijden werd gespeeld in Utrecht.

Volgens voorzitter Roelofs zijn er gesprekken met verschillende kandidaat-hoofdsponsoren en is het voor 96 procent zeker dat de plannen gestalte gaan krijgen. ‘Maar we rekenen ons niet rijk. We melden ons pas bij de Nederlandse IJshockey Bond aan als we honderd procent zekerheid hebben. Maar het ziet er goed uit, het zit er dik in dat we op korte termijn meer nieuws hebben.'

Eindhoven en Turnhout
Naast Utrecht heeft ook Eindhoven plannen om in de eredivisie te gaan spelen. Ook daar moeten de komende weken knopen worden doorgehakt. Bij de plannen in Eindhoven zijn bondscoach Tommie Hartogs en oud-bondscoach Theo van Gerwen betrokken. Ook het Belgische Turnhout heeft via de media laten weten interesse te hebben om toe te treden tot de eredivisie. De Belgische kampioen heeft nog geen officieel verzoek ingediend.