2 september 200900:00

Door Joep Meijsen

Utrecht valt weg uit eredivisie

De eredivisie bestaat volgend seizoen uit maximaal acht teams. Utrecht Dragons is er niet in geslaagd voldoende financiering te vinden voor een tweede seizoen op het hoogste niveau.

Dat meldt de Nederlandse IJshockeybond. De inschrijvingstermijn voor de eredivisie was nog met 24 uur verlengd om Utrecht extra tijd te geven het benodigde geld te vinden. ‘Helaas heeft deze verlenging niet het beoogde resultaat gehad en blijkt het dat er nog steeds geen zicht is op voldoende financiële middelen om eredivisie ijshockey voor de stad Utrecht te behouden', stelt bondsvoorzitter Joop Vullers.

De overige acht teams van vorig jaar hebben zich wederom gemeld voor deelname. Vorig jaar waren Eindhoven en Utrecht de twee nieuwkomers. Geen enkel team uit de Eerste Divisie waagt dit seizoen de sprong naar boven. De bond betreurt het afhaken van Utrecht. Vullers: ‘NIJB spreekt het respect uit naar de bestuursleden van Dragons Utrecht voor de inzet. Daarnaast eveneens voor hun realiteitszin qua financiële mogelijkheden en de ongetwijfeld moeilijke beslissing om niet opnieuw in te schrijven voor deelname aan de eredivisie 2009-2010.'

Dit betekent dat de competitie komend jaar waarschijnlijk zal bestaan uit Den Haag, Tilburg, Nijmegen, Geleen, Heerenveen, Groningen, Amsterdam en Eindhoven. Afgelopen zaterdag sprak voorzitter John Gerritsen van Utrecht nog de hoop uit dat het op het laatste moment nog zou lukken voldoende geld te verwerven. De club had het technische beleid al grotendeels op orde, inclusief een selectie die net onder de top zou moeten gaan meespelen.

Het afhaken van Utrecht heeft mogelijk ook gevolgen voor de competitie-opzet. Vorig seizoen plaatsten acht teams zich voor de play-offs om het landskampioenschap. Dat lijkt met acht deelnemende teams geen logische opzet meer.