22 september 200400:00

Door Joep Meijsen

Van Gerwen polst Hyrsky

Heerenveen-coach Dave Hyrsky is door bondscoach Theo van Gerwen benaderd om assistent-coach te worden bij het Nederlands team. De Canadees heeft het verzoek in beraad. 'De voorbereiding van Oranje op het Olympisch kwalificatietoernooi kost erg veel tijd, maar op zich heb ik er wel zin in.'

Dat schrijft de Leeuwarder Courant vandaag. Van Gerwen wil voor Oranje een driemanschap scheppen dat bestaat uit hemzelf, Nisse Nilsson en Dave Hyrsky. Ieder zou daarbij een eigen taak krijgen. 'Dave is bijvoorbeeld heel sterk in videoanalyses. Maar we zullen het echt met z'n drieën gaan doen. Met Dave erbij willen we de eentonigheid doorbreken', legt Van Gerwen uit in de krant.

Hyrsky is gevraagd op voordracht van de verdedigers Lester Arts en Justin Bekkering tijdens het recente vierlandentoernooi in Italië. Van Gerwen: 'Het werd me duidelijk dat het na ruim twee jaar tijd was voor verfrissing. Daarbij kwam de naam van Hyrsky ter sprake.' De Canadees zelf wil eerst met het bestuur van Heerenveen Flyers overleggen. 'Flyers komt op de eerste plaats', aldus Hyrsky in de Leeuwarder Courant.

Nijland
Heerenveen kreeg eerder in de week goed nieuws van doelman Marcel Nijland, die voor een negende seizoen bijtekende bij de Flyers. Ook is de club nog in onderhandeling met een Nederlands-Canadees, waarvan de identiteit voorlopig onder de pet wordt gehouden. Tenzij het een Nederlands-Canadees betreft die gekwalificeerd is voor Oranje, zou dat betekenen dat ook Heerenveen over het eerder afgesproken maximale aantal buitenlanders gaat. De winner van de Coupe der Lage Landen heeft met Nichols, Starke, Palmiscno en Timchenko al vier imports onder contract.