15 november 200400:00

Door Joep Meijsen

Van Gerwen zoekt steun

Bondscoach Theo van Gerwen gaat de komende tijd kijken of hij nog draagvlak heeft bij de spelers. Daarna neemt hij het besluit of hij doorgaat tot aan het wereldkampioenschap in Eindhoven aan het einde van het seizoen.

t zei Van Gerwen in gesprek met IJshockey.com na afloop van de uitschakeling in het Olympisch kwalificatietoernooi in Nowy Targ, Polen. 'Ik vind het belangrijk om te weten of er nog voldoende draagvlak is, maar in principe sta ik in Eindhoven nog in de bank. Daarna is het echter definitief afgelopen', aldus de bondscoach, die drie seizoenen de leiding heeft gehad over de nationale selectie.

Het contract van Van Gerwen bij de Nederlandse IJshockeybond loopt aan het einde van het huidige seizoen af. Het Oranje-traject richting Turijn was een belangrijk onderdeel van de plannen van Van Gerwen met Oranje. Hij stelde zich de afgelopen drie jaar tot doel om het prestige van Oranje te laten stijgen en te zorgen dat spelers weer met trots uitkwamen voor het Nederlands team. Zijn belangrijkste prestatie als bondscoach was de derde plaats vorig jaar tijdens het wereldkampioenschap in Noorwegen.

'Een wereldkampioenschap in eigen land is natuurlijk ook iets heel bijzonders', stelt Van Gerwen. 'Ik denk dat we met deze groep in Eindhoven goed mee moeten kunnen doen om de prijzen.'

Tegenstanders van Oranje in Eindhoven zijn Frankrijk, Italie, Roemenie, Estland en Litouwen. Van Gerwen was lovend over het werk dat Dave Hyrsky de afgelopen weken heeft gedaan voor Oranje. 'Het was een bijzonder goede samenwerking en Dave heeft een belangrijke bijdrage geleverd. Ik ben blij dat hij er de afgelopen weken bij was.'

Tekst: Joep Meijsen
Foto's: Marco Spelten