Div crashed ice promo 2012b

11 januari 201310:31

Door Joep Meijsen

Vandaag: NK Ice Cross Downhill

Het Nederlands Kampioenschap Ice Cross Downhill wordt vanavond gehouden in Landgraaf. De 85 snelste schaatsers plaatsen zich voor de National Shoot Out, voorafgaand aan het wereldkampioenschap op 9 februari.

Het evenement, begonnen als Red Bull Crashed Ice, begint zich steeds meer te ontwikkelen tot een daadwerkelijke sport. Op ijshockeyschaatsen zo hard mogelijk van een heuvel af op een parkoers met hindernissen in een heat tegen andere deelnemers. 'Ice Cross Downhill is de sport van de toekomst. We leven in een snelle tijd en ontwikkelingen gaan razendsnel. Ook in de sport zie je dat terug. Ice Cross Downhill sluit daar perfect op aan. Wij zijn blij met het NK, omdat we zo meer zicht krijgen op Nederlandse talenten', vertelt Ab Krook, coach van het Nederlandse team.

Het NK wordt gehouden op de nieuwe track in Snow World Landgraaf, de eerste indoor ijstrack ter wereld, 330 meter lang met een afdaling van zeventig meter. Iedereen vanaf 16 jaar kan zich inschrijven voor het Nederlands Kampioenschap via redbullcrashedice.com. Naast de titel van Nederlands Kampioen Ice Cross Downhill, strijden de deelnemers op het ijs voor deelname aan het Ice Cross Downhill World Championship. De 85 snelste mannen selecteren zich automatisch voor de National Shoot Out op 7 februari. Tijdens de National Shoot Out wordt er gestreden om startplekken voor de finale die op 9 februari plaatsvindt.

Ook schaatsers buiten onze landsgrenzen mogen meedoen. Zij moeten echter bij de 8 snelste buitenlanders eindigen om zich te kwalificeren voor het Ice Cross Downhill World Championship. Daarnaast komen ze niet in aanmerking voor de titel van Nederlands Kampioen. Vrouwen kunnen ook deelnemen aan het NK, zij strijden enkel om de Nederlandse titel.