28 april 200600:00

Door Joep Meijsen

Vandaag NL - Oostenrijk

De Nederlandse ijshockeyers vervolgen vanmiddag het wereldkampioenschap in Estland met een wedstrijd tegen toernooifavoriet Oostenrijk. De formatie uit het Alpenland jaagt op promotie terug naar het hoogste niveau, terwijl Oranje de punten goed kan gebruiken op weg naar een medaille in het toernooi.

Oostenrijk is natuurlijk de torenhoge favoriet in de wedstrijd. De ploeg van bondscoach Jim Boni mist weliswaar sterspeler Christoph Brandner vanwege een blessure, maar beschikt over een kwalitatief goede selectie met spelers uit de eigen competitie, uit de Zweedse liga en een doelman die afgelopen seizoen zelfs in de NHL speelde.

Tot sprankelend ijshockey heeft dit echter tot nu toe niet geleid voor de ploeg die vorig jaar tijdens het WK in eigen land degradeerde. Doelman Reinhart Divis maakt een onzekere indruk, terwijl de aanvallers weliswaar veel kansen creëren, maar weinig succes hebben met de afronding. De stemming onder het Oostenrijkse perslegioen is dan ook, ondanks de drie zeges op rij, niet goed.

Vooral Litouwen was heel dicht bij een stunt. De ploeg die eerder al van Polen won, stond lange tijd aan de leiding tegen Oostenrijk. Een aantal wat twijfelachtige straffen werd de Baltische ploeg echter fataal, waardoor Oostenrijk rechtstreeks terug op weg naar het hoogste niveau lijkt te gaan. De sleutelwedstrijd is de ontmoeting met Polen morgen.

Oranje moet proberen zich te herstellen van de nederlaag tegen Polen. Nederland had kansen in deze wedstrijd, maar werd uiteindelijk naar een dikke nederlaag toegespeeld. Daardoor zijn de kansen op promotie voor Nederland verkeken, maar er zullen maar weinig ijshockeyliefhebbers zijn in Nederland die daarop rekenden. Kansen op eremetaal zijn er echter nog wel en een stunt tegen Oostenrijk zou daar goed bij helpen.

ÂLanden als Oostenrijk en Polen spelen in een veel hoger tempo dan onze eerdere tegenstanders. Het is zaak voor ons om ons daarop aan te passenÂ, kijkt captain Tommie Hartogs vooruit naar de wedstrijd van vandaag. ÂWe moeten vooral werken, werken, werken, werken en dan kan er een goed resultaat uitkomen.Â

Bij Nederland keert naar alle waarschijnlijkheid Mike Dalhuisen terug in de opstelling. Hij is hersteld van een virusinfectie. Verder telt de selectie voor zover bekend geen twijfelgevallen. Nederland. Het team van bondscoach Doug Mason heeft gisteren de ochtendtraining laten lopen ten faveure van andere team-activiteiten. Vandaag is een speciale wedstrijd voor Tilburg-aanvaller Rody Jacobs, hij speelt zijn honderdste interland.