Tijgers vdthillart close 0708

22 augustus 200800:00

Door Joep Meijsen

Vd Thillart coacht Eindhoven

Oud-international Leo van den Thillart is de nieuwe coach van Eindhoven Kemphanen. De oud-international zet een punt achter zijn actieve loopbaan en gaat aan de slag in de bank.

Van den Thillart maakte vorig jaar nog een comeback bij Amstel Tijgers, maar wist deze ploeg niet naar de play-offs te gidsen. De geboren Bosschenaar geldt als één van de beste Nederlandse verdedigers van zijn generatie. Hij speelde in Nederland onder meer voor Eaters Geleen, Tilburg Trappers en Amsterdam en was internationaal succesvol in de Franse, Duitse en Italiaanse competitie. In totaal speelde hij meer dan honderdvijftig interlands, waarmee hij in de top vijf staat van recordinternationals.

‘Ik wilde graag in het wereldje actief blijven. Nu kwam dit op mijn pad. Daar had ik wel oren naar', aldus Van den Thillart in Eindhovens Dagblad. Kemphanen maakte eerder deze week bekend definitief terug te keren in de eredivisie. Technisch directeur Tommie Hartogs heeft daartoe een selectie samengesteld van zeventien spelers, waaronder vermoedelijk enkele jongens die overstappen vanuit het tweede team van Tilburg. Namen van spelers worden de komende weken bekendgemaakt.

Voor Van den Thillart is het zijn debuut als hoofdcoach, wel was hij afgelopen voorjaar al betrokken bij de voorbereiding van het Nederlands team op het wereldkampioenschap in Oostenrijk. Na Ron Berteling bij Amsterdam en Chris Eimers bij Heerenveen is hij de derde in Nederland geboren oud-international die de leiding krijgt over een ploeg in de eredivisie. Zijn ambitie voor het komende seizoen is bescheiden. ‘Als we bij de eerste zes eindigen, denk ik dat we het goed hebben gedaan', zegt hij in de krant.

Volgens Tommie Hartogs is de keuze voor Van den Thillart een logische. ‘Eindhoven Kemphanen is voorstander van een Nederlandse coach. Met Leo hadden we het wat dat betreft niet beter kunnen treffen. Het assortiment aan Nederlandse ijshockeycoaches is niet al te groot. Door zijn ervaring als speler kwamen we vrij snel bij hem uit.' Hartogs en Van den Thillart speelden de afgelopen jaren samen bij Amsterdam en het Nederlands team.