Veel ijshockey op televisie

De Olympische Spelen zijn al jaren een hoogtepunt voor ijshockeyliefhebbers. Dit jaar is er voor de Nederlandse leunstoelfan meer ijshockey te zien tijdens het toernooi dan ooit tevoren. De Ă©chte liefhebber hoeft zelfs geen wedstrijd meer te missen.

De meeste wedstrijden zijn te zien op het nieuwe sportkanaal Sport1. Dit abonneekanaal uit de voormalige Canal Plus-boedel zendt simpelweg alle ijshockeywedstrijden uit. Niet alleen van de mannen, maar ook van de vrouwen. De zender promootte deze coverage woensdag met advertenties in de landelijke kranten. De zender heeft bovendien iedere avond een programma met hoogtepunten van de dag.

Het commentaar bij Sport1 wordt verzorgd door Krijn Schuitemaker, Rick Bolt en Leo Oldenburger. Rick Bolt verzorgde in het verleden commentaar op Eurosport en deed veel ijshockeyervaring op bij het in de jaren negentig opgerichte sportkanaal Sportnet (Screensport), waar hij de NHL becommentarieerde. Leo Oldenburger verzorgde bij verschillende zenders het commentaar bij ijshockey, deed het commentaar bij het Nederlands voetbalteam en is op dit moment vooral bekend als commentator van dartwedstrijden op SBS6. Krijn Schuitemaker maakte onder meer sportprogramma's voor TV West.

Een reeks ijshockeyprominenten zal de commentatoren ondersteunen. Dit zijn de aanvoerder van de Nederlandse ijshockeyploeg Tommie Hartogs, Amsterdam-coach en recordinternational Ron Berteling, NIJB-directeur Henk Hille en oud-international Frank Versteeg. De zender Sport1 is te ontvangen via digitale pakketten van kabelaanbieders en satelliet.

Traditioneel besteedt ook Eurosport veel aandacht aan het ijshockeytoernooi. Veel samenvattingen, live-wedstrijden en 're-live'-wedstrijden staan op het programma van de grootste sportzender van Europa. Voor deze zender doet Dave Heijneman het verslag, met assistentie van oud-jeugdinternational ijshockey Ron Gosselin. Hij speelde in het verleden onder meer voor Den Bosch, Rotterdam, Dordrecht, Eindhoven en het Spaanse Necso Txuri Urdin.

De NOS besteedt ook de nodige aandacht aan het ijshockeytoernooi. Jeroen Grueter is daar de man die het commentaar gaat verzorgen. Hij krijgt voor zover bekend geen assistentie van ex-spelers. De publieke omroep zendt bovendien via internet een heleboel sport live uit, die in de reguliere uitzendingen niet aan bod komt. Hier zitten waarschijnlijk ook ijshockeywedstrijden bij. Deze worden dan echter wel zonder commentaar uitgezonden. Ook de Duitse televisie besteedt natuurlijk veel aandacht aan het ijshockey.

Ook de via digitale televisie beschikbare sportzender NASN blijft de komende periode ijshockey uitzenden. Aangezien de NHL vanwege de spelen in Turijn is stilgelegd, richt deze zender zich op de American Hockey League en de Canadese jeugdliga's Ontario Hockey League en Western Hockey League.

Sport1: website met tv-gids
Eurosport: Online programma-overzicht
NOS: Website winterspelen
NASN: Website

Nog meer ijshockey