Ref thumbs up

16 september 200900:00

Door Joep Meijsen

Veranderde regels op een rij

Geen nieuw ijshockeyseizoen zonder verandering van de regels. IJshockey.com kreeg tijdens de Dag van het IJshockey uitleg van supervisors Guus Sijmons en Jan Passchier. De nieuwe regels op een rijtje.

Regelwijziging 1
Teams kunnen de icing niet meer gebruiken om verse spelers op het ijs te brengen. Wanneer een team een icing schiet mag het zelf niet meer wisselen, de tegenstander wel. Daarbij geldt het moment dat de puck de stick verlaten heeft als het moment vanaf wanneer er niet meer gewisseld mag worden. De regel geldt niet als de doelman van het ijs is. Ook een geblesseerde speler mag wel vervangen worden. De straf voor toch wisselen is een bench minor. Ook als het aantal spelers van een of beide teams wijzigt, mag de spelerswissel na een icing.

Regelwijziging 2
De face-offs worden alleen nog genomen op de negen face-off-spots die op het ijs te vinden zijn. Dat betekent dat bij spelonderbrekingen het spel altijd wordt hervat op de dichtstbijzijnde standaardplek, daarbij is echter wel van belang dat het team dat de onderbreking veroorzaakt geen terreinvoordeel boekt. Als bijvoorbeeld een offside pass 30 centimeter voor de rode middellijn wordt gegeven, wordt de face-off niet op de middenstip, maar op de spot bij de blauwe lijn van het team dat de pass gaf.

Regelwijziging 3
Nadat een team een minor of major straf tegen krijgt, is de face-off altijd in het verdedigingsvak van de bestrafte ploeg. Wanneer er meerdere straffen tegelijkertijd worden uitgedeeld is het van belang welke straffen er op het scorebord verschijnen. De ploeg die met een man minder moet gaan spelen incasseert de face-off in de eigen verdedigingszone. Principe is dat het team dat in een situatie een of meer straffen meer krijgt op de klok het nadeel krijgt. Straffen die worden uitgedeeld als de linesman al klaarstaat voor de volgende face-off tellen niet mee.

Regelwijziging 4
Teams dienen wedstrijden te spelen in het vooraf aangegeven shirt voor thuis- of uitwedstrijden. Deze regel is specifiek voor de ere- en eerste divisie.