23 november 200400:00

Door Joep Meijsen

Verdere leegloop Bulldogs

De al krappe selectie van Amsterdam heeft een nieuw verlies te verwerken gekregen. Doelman Phil Groeneveld heeft dinsdagavond tijdens de training bekendgemaakt terug te keren naar huis. Dit is een nieuwe knauw voor de financieel getroubleerde Eredivisionist.

Het vertrek van Groeneveld wordt gemeld op de officiële website van Amsterdam. Het verlies van Groeneveld zal hard aankomen in de hoofdstad. De doelman van Oranje geldt als de waarschijnlijk beste keeper van Nederland en de club heeft op dit moment alleen de weinig spelende Yordan van Hoegee beschikbaar als vervanger.

Het vertrek van Groeneveld is niet alleen een tegenvaller voor coach Ron Berteling. Ook de mensen bij Amsterdam die zich inspannen voor een reddingsoperatie voor de met financiële problemen kampende club kunnen deze tegenslag missen als kiespijn. Deze week al hoopt men duidelijkheid te kunnen geven over een doorstart van Amsterdam, maar Groeneveld heeft besloten dit niet af te wachten en neemt het vliegtuig terug naar Canada.

Door het vertrek van Groeneveld blijven er nog minder spelers over in de al bijzonder krappe Amsterdamse selectie. Eerder al vertrok naar Heerenveen, naar Tilburg, Sjoerd Sijbesma naar Groningen en heeft ook Ray Gallagher zich niet meer gemeld in de hoofdstad. Mede hierdoor telde de spelerslijst van Amsterdam afgelopen weekeinde maar veertien namen.

Amsterdam heeft vrijdagavond de belangrijke wedstrijd tegen Tilburg Trappers op het programma staan. Deze ontmoeting telt zowel mee voor de Coupe der Lage Landen als voor de nationale beker. Als een van de weinige Nederlandse clubs heeft Amsterdam bovendien een dubbel programma komend weekeinde, want zondag komt Leuven Chiefs al op bezoek in Amsterdam. Dit betekent dat er weinig tijd is om een oplossing te zoeken.

Phil Groeneveld kwam drie seizoenen geleden naar Amsterdam als vervanger van de in Amsterdam zeer populaire Matt Barnes. Groeneveld speelde in de hoger aangeslagen Franse competitie, maar maakte de overstap naar Nederland vanwege de kans om zich met Oranje te kwalificeren voor de Olympische Spelen.

In Amsterdam kende hij een sterk openingsseizoen, miste zijn tweede jaar volledig door een blessure en keert de hoofdstad nu al na enkele wedstrijden de rug toe. Groeneveld stond tijdens het Olympisch kwalificatietoernooi in Nowy Targ tijdens alledrie de wedstrijden onder de lat voor Oranje.

Het is niet bekend of en waar Phil Groeneveld zijn loopbaan gaat voortzetten. Ook is nog niet duidelijk of de doelman beschikbaar is voor het wereldkampioenschap Division I in Eindhoven volgend jaar.