11 mei 200600:00

Door [email protected]

Verrassende playoffs

De puck is rond. Je begint toch steeds met 0-0. Het blijkt maar weer eens hoe lastig het is om in ijshockey goede voorspellingen te doen. Van de vier NHL playoff series in de tweede ronde verlopen er drie wel heel verrassend.

Ottawa vs Buffalo
In deze serie alleen maar wedstrijden die door Ă©Ă©n doelpunt werden beslist. En de Buffalo Sabres stonden elke keer aan de winnende kant. Daarmee zitten de Ottawa Senators flink in de problemen. In de lange geschiedenis van de NHL kwam pas twee keer een team terug uit een 3-0 achterstand in een serie.

De eerste wedstrijd werd op 5 mei in overtime met een krankzinnige 7-6 score gewonnen door Buffalo. Ottawa gaf vijf keer een voorsprong weg, inclusief een gelijkmaker 11 seconden voor tijd.

In de tweede wedstrijd was het vooral Buffalo's goalie die Ottawa de das omdeed. De 25-jarige Ryan Miller stopte 43 schoten en hoefde maar Ă©Ă©n keer te vissen. Aan de andere kant van het ijs liet Ray Emery twee doelpunten toe op slechts 17 schoten.

In de derde wedstrijd, nu in Buffalo, kwam er weer overtime aan te pas. Jason Spezza werkte twee keer een voorsprong van Buffalo weg, maar in de sudden death overtime scoorde J.P. Dumont de voor Buffalo bevrijdende treffer. Het had heel anders kunnen lopen, want Sens captain Daniel Alfredsson schoot met nog Ă©Ă©n seconde te gaan in de reguliere speeltijd op de paal.

De odds zijn erg in het voordeel van Buffalo. De vierde wedstrijd wordt voor het team ook weer een thuiswedstrijd, dus de fans zullen massaal met bezems op komen dagen. Om na een vierde overwinning de 'sweep' extra kleur te kunnen geven.

Carolina vs New Jersey
Deze serie begon met een enorme dreun voor New Jersey. Het team verloor uit met maar liefst 6-0. De Devils hadden de laatste 11 wedstrijden van het reguliere seizoen gewonnen en hadden in de eerste ronde de New York Rangers met een 4-0 sweep uitgeschakeld.

Carolina profiteerde optimaal van de powerplay en twee van de goals waren enigzins fortuinlijk te noemen. Maar de Devils boden ook weinig tegengas. Het team schoot maar 21 keer op goal, tegenover de 38 schoten van Carolina.

In de tweede wedstrijd ging het er spannender aan toe. De Devils leken de wedstrijd in de knip te hebben, maar Eric Staal scoorde met nog maar drie seconden op de klok de 2-2 en dwong overtime af. In overtime had Niclas Wallin alle geluk van de wereld in een Ă©Ă©n-op-Ă©Ă©n met Martin Brodeur. De puck werd van zijn stick geslagen, maar stuiterde via zijn schaats tussen de benen van de goalie door.

En de Hurricanes lijken geluk af te kunnen dwingen. Ook in Game 3 was bij het winnende doelpunt geluk in het spel. Eric Staal schoot laat in de tweede periode van afstand op het doel van Brodeur. De puck belandde via Devils verdediger Sergei Brylin en daarna Canes aanvaller Rod Brind'Amour in het net. Carolina wist de 3-2 voorsprong ondanks een schotenoverwicht van New Jersey vast te houden voor een 3-0 voorsprong in de serie.

Anaheim vs. Colorado
Teemu Selanne en zijn team vol rookies blijven vriend en vijand verbazen. Na de uitschakeling van Stanley Cup contender Calgary Flames in de eerste ronde, leek Colorado een zware hindernis. Maar meteen in Game 1 rekenenden de Ducks af met dat vooroordeel. Met hulp van een ijzersterk keepende Ilya Bryzgalov behaalde het team in eigen huis een 5-0 overwinning.

Ook in de tweede wedstrijd was Bryzgalov een enorme steunpilaar. De goalie, die zijn rust zegt te ontlenen aan filosofische boeken, keepte voor zijn derde opeenvolgende shutout. En daarmee evenaarde hij een record dat Frank McCool in 1945 zette. Anaheim speelde veel feller dan Colorado en kwam tot 35 schoten tegen 22. Het team won relatief eenvoudig met 3-0.

In de derde wedstrijd wist de potente aanval van Colorado Bryzgalov eindelijk te kraken. Maar drie treffers bleken niet genoeg om de fairytale Ducks te stoppen. De pas 22-jarige Joffrey Lupul scoorde drie keer in reguliere speeltijd en voegde daar in overtime de winnende treffer aan toe. En daarmee staan ook de Mighty Ducks op een comfortabele 3-0 voorsprong in de best-of-seven serie.

San José vs Edmonton
De laatste playoff serie is er weer Ă©Ă©n waarbij steeds Ă©Ă©n doelpunt het verschil maakt. Edmonton pakte in de eerste wedstrijd een vroege voorsprong en wist de lijn van Cheecho en Thornton uit de wedstrijd te houden. Maar de lijn van Patrick Marleau maakte dat meer goed. Zij maakten nog in de eerste periode gelijk en scoorden in de tweede periode de gamewinning 2-1.

De avond erop speelden de Oilers een veel betere wedstrijd, vonden ze zelf. Maar toch moest het team uiteindelijk weer met een 2-1 nederlaag de kleedkamers opzoeken. Joe Thornton scoorde in de tweede periode de winnende treffer voor de Sharks.

Woensdag deden de Oilers in eigen huis wat ze moesten doen: ze zetten de serie-stand op 2-1. Er was een derde overtime voor nodig, maar de zege staat. Ryan Smith probeerde een wraparound, maar de puck werd weggeslagen. De puck kwam bij de faceoff cirkel op de stick van Shawn Horcroff die genadeloos uithaalde. De Oilers krijgen vrijdag de kans om de serie in eigen huis gelijk te trekken.