23 november 200400:00

Door Joep Meijsen

Versterking voor Eaters

Eaters Geleen heeft zich versterkt met twee in Canada geboren spelers. Aanvaller Mike Galati en verdediger Steve Birch komen over van het Britse Romford Raiders om de selectie van Andy Tenbult te versterken.

Dat heeft de Limburgse eredivisionist bekendgemaakt. Met het aantrekken van de beide spelers komt het totaal aantal in het buitenland geboren spelers bij Geleen op dertien in een selectie van negentien spelers. Eaters was al enige tijd op zoek naar versterking van het team, dat vanaf het begin van het seizoen al krap zat in de spelers. Mogelijk maken beide nieuwkomers komend weekeinde al hun debuut voor Geleen.

Eaters rekent beide spelers overigens niet tot de imports. In het persbericht wordt gemeld dat beide spelers niet alleen over een Canadees paspoort beschikken, maar over een dubbele nationaliteit. Galati heeft tevens een Italiaans paspoort, terwijl Birch beschikt over de Britse nationaliteit. Beide spelers zijn derhalve inwoners van de Europese Unie.

Mike Galati is de bekendste van de nieuwkomers bij Geleen. De 27-jarige Canadees speelde de afgelopen drie jaar voor de Leuven Chiefs in België, waar hij in drie seizoenen voor 112 doelpunten en 51 assists tekende. Galati speelde bij Romford Raiders als vervanging van een geblesseerde speler. Nu deze weer fit is, kan Galati naar een nieuwe club uitkijken. In negen wedstrijden op het tweede niveau in Engeland kwam Galati tot zeventien punten.

Steve Birch speelde de afgelopen weken ook voor Romford, maar kwam vanwege een blessure nauwelijks in actie. Nadat hij weer fit werd verklaard, slaagde hij er niet in een basisplaats te verwerven, waarna hij besloot de overstap naar Geleen te maken. Birch speelde drie seizoenen lang voor het Canisius College in de Amerikaanse universiteitscompetitie, waarbij hij in negentig wedstrijden tot achttien goals en 35 assists kwam. In zijn laatste seizoen daar tekende hij ook voor 86 strafminuten.

Na het afronden van zijn studie maakte hij voor het eerst de overstap naar Engeland en tekende bij de Chelmsford Chieftains, waar hij in 38 wedstrijden in totaal 48 punten verzorgde, waarvan zestien goals. Volgens Eaters werd hij daarbij zowel door supporters als zijn medespelers gekozen tot beste speler van het seizoen. Het afgelopen jaar keerde hij terug naar de Verenigde Staten, waarbij hij met matig succes uitkwam voor de Lubbock Cotton Kings in de Central Hockey League.