4 oktober 200500:00

Door Joep Meijsen

Vertraging komst importref

Nederland krijgt er voorlopig geen importreferee bij. De zoektocht naar een buitenlandse scheidsrechter leverde afgelopen zomer een aantal kandidaten op. Toen was het echter wachten op geld. Nu het geld er is, zijn de kandidaten echter elders onderdak.

Dat heeft referee-in-chief Noud van Berkel tegenover IJshockey.com gezegd. De buitenlandse referee zou niet alleen wedstrijden in de Eredivisie gaan leiden, maar zich ook actief gaan bezighouden met het opleiden van de lokale scheidsrechters.

In eerste instantie zou de importref worden gefinancierd vanuit de pot met televisiegelden. Toen de televisieplannen in duigen vielen, leek ook de komst van een buitenlandse scheidsrechter op losse schroeven te staan. Daarna werd echter besloten dat de importref kon worden betaald uit de opbrengst van de transferheffingen voor clubs die veel imports halen.

'Toen we eindelijk zekerheid hadden over het geld, waren mijn kandidaten echter allemaal al elders onderdak. Daar zaten echt heel goede tussen. Eentje is nu als profscheidsrechter actief in de Duitse DEL. De meeste mogelijke kandidaten voor onze functie hebben elders getekend, waardoor de zoektocht moeilijk is', aldus Van Berkel.

Hij zegt nog altijd verschillende lijnen te hebben lopen in vooral Noord-Amerika. 'Als mijn contacten daar een geschikte kandidaat hebben, dan hoor ik dat meteen. Op dit moment hebben we echter geen gesprekken lopen.'

Van Berkel heeft wel versterking van zijn korps gekregen vanuit het Verenigd Koninkrijk. De Canadees Glenn Meier maakt wekelijks per boot de oversteek vanuit Sheffield om in Nederland wedstrijden te leiden. 'Hij maakte natuurlijk wel een paar fouten, maar verder vond ik zijn optreden zeer positief', zei Den Haag-coach Robb Serviss zondag na afloop van de wedstrijd Eaters-Wolves over Meier. Zijn collega Andy Tenbult deelde deze mening.