7 november 200400:00

Door Joep Meijsen

Vet contract voor Jagr

Het is sappelen voor de NHL-profs die in Europa actief zijn dit seizoen. De Europese salarissen kunnen meestal niet tippen aan de mega-contracten die ze aan de andere kant van de oceaan hebben lopen. Sinds vandaag is Jaromir Jagr echter wel de best betaalde speler in Rusland.

Dat melden verschillende bronnen. Jagr tekende vandaag een overeenkomst met het Russische Avangard Omsk tot het einde van het seizoen. Tot nu toe was Ilja Kovalchuk, van AK Bars Kazan, de best betaalde speler met een salaris van 1,6 miljoen dollar.

Avangard Omsk kent ondanks de aanwezigheid van sterspelers als Andrei Kovalenko, Oleg Tverdovsky en Sergei Krivokrasov een zeer matige start van het seizoen. De ploeg, deels eigendom van miljardair Roman Abramovich, staat slecht op de twaalfde plaats in de dit jaar ongehoord sterke Russische liga.

Voor de 32-jarige Jagr, lange tijd beschouwd als de beste speler ter wereld, is het inkomen in Rusland echter nog een schijntje vergeleken bij het geld dat hij had geĂŻncasseerd als de NHL gewoon had gespeeld. Bij de New York Rangers verdient hij een jaarsalaris van 11 miljoen dollar.

Eind volgende week moet Jagr zijn debuut maken bij Avangard. Zijn besluit is een teleurstelling voor de fans in zijn thuisland Tsjechië, die voor het eerst in jaren konden genieten van de talenten van een van de sterspelers van hun land. Voor Kladno tekende hij voor 11 goals en 17 assists in zeventien wedstrijden.

De overeenkomst met Omsk geldt tot het einde van het huidige seizoen, hoewel het contract een clausule bevat die het contract beëindigd op het moment dat de NHL weer gaat spelen. Inmiddels zijn al 230 NHL-spelers uitgeweken naar Europa.