16 januari 200600:00

Door Remco

Veteranen op zijspoor

Sommige spelers krijgen aan het einde van hun carrière een indrukwekkend afscheid. Sommige spelers verdwijnen gewoon opeens uit beeld. Alexander Mogilny en Dave Andreychuk, beiden ooit grote sterren, werden afgelopen week door hun werkgevers teruggezet naar teams in de American Hockey League.

Alexander Mogilny werd aan het begin van dit seizoen als free agent opgepikt door de New Jersey Devils. De Rus moest de van hepatitis A herstellende Patrik Elias vervangen in de line-up. De keuze voor Mogilny was een logische, omdat de Devils met Mogilny aan hun zijde in 2000 de Stanley Cup wisten te veroveren.

Mogilny werd in 1989 gedraft door de Buffalo Sabres en na een jaar van gewenning kwam de Rus echt goed los in de NHL. Zo scoorde hij in de 4 opvolgende jaren bij de Sabres meer dan 30 goals. In 1993 scoorde hij een indrukwekkende 127 punten in het reguliere seizoen.


Mogilny in betere tijden bij de Devils

Na zijn verblijf in Buffalo werd Mogilny opgepikt door de Vancouver Canucks. De doelpunten machine bleef gewoon doordraaien, maar Mogilny wilde meer: hij wilde prijzen pakken. Die kans kreeg hij toen de New Jersey Devils hem in 2000 net voor het aflopen van de trade-deadline overnamen. Het team won de Stanley Cup en MogilnyÂs wens ging in vervulling.

Het zou voor Mogilny echter bij die ene Cup blijven. In de daaropvolgende seizoenen, nog Ă©Ă©n jaar bij de Devils en vervolgens drie bij de Toronto Maple Leafs, wist de Rus geen serieuze potten meer te breken. Blessureleed was mede de oorzaak van zijn kwakkelende productie. In zijn laatste seizoen bij de Leafs kwam die man die ooit Alexander the Great werd genoemd maar tot 8 goals.

Ondanks zijn matige productie sloten de Devils na de lockout hun voormalige ster weer in de armen. Met 12 goals en 13 assists in 19 wedstrijden leek de Rus aan een comeback te werken, maar de laatste 6 wedstrijden stond Mogilny droog. Patrik Elias werd fit verklaard en nam in de lineup de plaats van Mogilny in. Elias maakte zijn faam meteen waar; met acht punten is vijf wedstrijden is de Tsjech helemaal terug van weg geweest.

Mogilny werd hierdoor overbodig en werd op waivers gezet. Geen enkel ander team toonde interesse in de 36-jarige winger en daarom werd de Rus verbannen naar de Albany River Rats in de AHL. Mogilny staat op een totaal van 1032 punten in 990 NHL-wedstrijden.

Ook Dave Andreychuk kreeg deze week te horen dat er voor hem geen plaats meer is in de NHL. De 42-jarige Canadees werd door de Tampa Bay Lightning teruggezet naar de Springfield Falcons in de AHL.


Andreychuk drinkt in 2004 uit de gewonnen Stanley Cup

De voormalig aanvoerder van de Bolts was stomverbaasd over de door General Manager Jay Feaster aangevoerde reden voor zijn demotie. Volgens de GM zou Andreychuk de snelheid van het hedendaagse ijshockey namelijk niet meer aankunnen. De nieuwe spelregels van de NHL, waaronder het vervallen van de 2-line-pass, hebben hier aan bijgedragen. ÂHet spelletje is al jaren ontzettend snel en ik heb me altijd kunnen aanpassen. Ik snap niet wat er nu ineens is veranderdÂ, aldus de veteraan.

Andreychuk speelde 22 jaar in de NHL. Na 1.659 gespeelde wedstrijden won hij bij de Lightning in 2004 eindelijk een Stanley Cup. Andreychuk scoorde in maar liefst 19 seizoenen 20 goals of meer. Dat is een prestatie die alleen Gordie Howe en Ron Francis ook op hun naam wisten te zetten.

Tot nu toe was dit seizoen met 18 punten uit 42 wedstrijden een grote teleurstelling voor de Canadees. Voor zijn team was het de directe aanleiding om hem in de aanbieding te doen. Toen geen enkel ander team interesse toonde werd de winger teruggezet naar de AHL. Van een afscheid wil Andreychuk echter nog niets weten. ÂIJshockey is mijn leven, ik kan me een leven zonder gewoonweg niet voorstellen.Â