30 januari 200500:00

Door Joep Meijsen

Veteranenpot is een feest

Ze zijn allemaal misschien een stuk ouder, trager en strammer dan vroeger. De Feenstra Flyers en de all-stars zijn echter nog verrassend fanatiek en strijdlustig, zonder daarbij de lol uit het oog te verliezen. Een impressie van een vermakelijke avond.

Bondscoach Theo van Gerwen had helaas elders verplichtingen, maar als hij in Thialf was geweest had hij wellicht de neiging gehad om Leo Koopmans, Tonny Collard en Ron Berteling in te pakken en mee te nemen naar het WK in Eindhoven. Onzin natuurlijk, maar bij bijna alle betrokkenen was nog helder te zien waarom ze vroeger zulke bijzondere spelers waren.

Vooraf was de de toekomst van het Friese ijshockey te zien. Al ruim een uur voor het begin van de wedstrijd was Thialf al goedgevuld en konden miniscule spelertjes met namen als Posthuma, Heeresma en andere -ma's het publiek vermaken. De toeschouwers kwamen voor het verleden, maar kregen eerst een stukje toekomst voorgeschoteld.

Tegen de tijd dat de lichten uitgingen en de spelers werden geĂŻntroduceerd was er nog nauwelijks een stoel onbezet. Het 'OlĂ©, OlĂ©, Feenstra OlĂ©', golfde al vroeg door de hal en de stemming zat er al snel in. Veel oudere Friezen in de hal. 'Vroeger sloeg ik geen wedstrijd over. Feenstra Flyers was een fenomeen in Friesland. Toen ik over deze reĂŒnie hoorde, heb ik meteen een kaartje gekocht. Met het huidige ijshockey heb ik niet zoveel, maar misschien ga ik hierna nog wat vaker', zegt een van de toeschouwers voor de wedstrijd.

De wedstrijd is nog verrassend snel en fanatiek. Zonder dat daarbij de sportiviteit en humor uit het oog wordt verloren. Leo Koopmans heeft twee goals en een assist, Tonny Collard de mooiste rush van de avond en Jack de Heer pikt zijn goaltje mee. Het is genieten voor de fans van de Feenstra Flyers.

Ook bij de all-stars is het genieten. Starting-goalie Jan Bruijsten zorgt voor het hoogtepunt van de avond, door de sjoelbak van een supporter aan te pakken en deze pontificaal op de doellijn te plaatsen. Als daarna een doelpunt aan de andere kant valt, brengt hij de sjoelbak naar zijn collega aan de overzijde. Ted Lenssen laat dit niet op zich zitten en schaatst stiekem achter Bruijsten aan om de sjoelbak weer terug te bezorgen. Het stadion ligt dubbel. De van oorsprong Nijmeegse doelman bewijst overigens tijdens de wedstrijd ook dat zijn reflexen nog in orde zijn.

Bruijsten wordt halverwege de wedstrijd vervangen door Cor Hoogendoorn. Alsof de tijd heeft stilgestaan, maakt hij een snoekduik in het doel voor de eerste save. Als de voormalige sluitpost van Amsterdam dit nog een paar keer gedaan heeft, blijft hij ineens liggen op het ijs. De botten zijn dus wel ouder geworden, maar gelukkig kan hij de wedstrijd vervolgen. De op dit moment zo populaire butterfly-stijl is misschien effectiever, maar Hoogendoorn was altijd een spektakel om te zien.

Het scoreverloop is spannend. Waarbij de All-Stars in de derde periode op voorsprong komen. Alsof er vooraf een script is geschreven komen de Feenstra Flyers terug. Met een halve pirouet schuift Collard de gelijkmaker binnen, waarna Tony Palmiscno de winnende goal kan scoren op het stadion nog Ă©Ă©n keer te laten ontploffen.

Het doet allemaal eigenlijk niet ter zake. Het is zien hoe Larry van Wieren de tegenstander opjaagt, hoe Jan Janssen zich steeds weer in positie schaatst en hoe Ted Lenssen met een snelle handschoen de puck uit de lucht plukt. Herinneringen aan het verleden komen boven, het publiek geniet.

De reĂŒnie is nog niet voorbij. Vanmiddag is er nog een 'meet-en-greet' met de sterren van toen, gevolgd door een veiling van de wedstrijdshirts onder leiding van veilingmeester Leo Koopmans. Daarna komt ook de huidige generatie Flyers nog in actie. Daarmee komt ook het heden weer in beeld. 'Dit was toch zalig. Dat zouden ze ieder jaar moeten doen', verzucht een toeschouwer. 'Vroeger was het beter. Echt waar.'