25 augustus 200600:00

Door Joep Meijsen

Vincent terug bij Tijgers

Aanvaller Paul Vincent keert terug bij Amstel Tijgers. De kleurrijke Canadees was eerder in het seizoen 2002-03 actief in Amsterdam. Hij is de eerste nieuwe import voor de hoofdstedelijke formatie.

Dat heeft Amsterdam bekendgemaakt. Vincent maakte enorm veel indruk tijdens zijn eerste bezoek aan Nederland. Met zijn imposante bouw, zijn enorm lange stick en zijn uitstekende ijshockeycapaciteiten groeide hij in korte tijd uit tot een publieksfavoriet.

In vijftien wedstrijden kwam hij tot dertien goals en 21 assists, waarmee hij aan het einde van het seizoen nog de zesde topscorer was van de Amsterdammers, hoewel de meeste andere spelers rond de veertig wedstrijden speelden. De exacte reden van zijn voortijdige vertrek, hij werd vervangen door Joel Trottier, is nooit bekendgemaakt. Men gaat er algemeen vanuit dat zijn karakter botste met anderen in de club.

Vincent is sowieso een speler die in zijn loopbaan veel clubs versleet. In twaalf seizoenen profijshockey waren dat er ruim 25. Het afgelopen seizoen speelde hij voor de Youngstown Steelhounds en de Austin Ice Bats in de Central Hockey League, een lagere profcompetitie in de Verenigde Staten. Ook kwam hij uit voor Trondheim in de hoogste Noorse liga. Hij werd echter lange tijd als een talent gezien. In 1993 werd hij door de Toronto Maple Leafs als 149e gekozen in de NHL-draft. Hij speelde ook enige tijd in de sterke American Hockey League, maar slaagde er nooit in de stap naar het hoogste niveau te maken.

Voor Amsterdam betekent de komst van de inmiddels 31-jarige Vincent de komst van een veteraan in een ploeg die verder sterk verjongd wordt. 'We zijn blij met een speler van het kaliber Vincent', zegt manager Tommie Hartogs van Amstel Tijgers op de website van de ploeg. 'Naast zijn weergaloze speelstijl hoop ik dat hij ook iets meegeeft aan de jonge garde in ons team.'

Ook coach Ron Berteling toont zich een tevreden man. 'We hebben spelers zoals hij nodig. Ik ken hem natuurlijk uit zijn eerdere periode in Amsterdam en ik was blij verrast door zijn kwaliteiten. Echt een speler die het verschil maakt tijdens wedstrijden. Ik ben overtuigd dat hij dat dit jaar weer doet.'

Vincent beleefde zijn beste seizoen in 1999-00 toen hij bij de Odessa Jackalopes in 42 wedstrijden 42 goals en 39 assists op zijn naam bracht in de Western Professional Hockey League. Deze liga is intussen gefuseerd met de Central Hockey League, waar Vincent het afgelopen jaar in uitkwam. Hij speelde voor de twee teams overigens in totaal maar tien wedstrijden alvorens hij naar Noorwegen vertrok. Voor Trondheim tekende Vincent in achttien wedstrijden voor acht goals en elf assists.

Voor Amsterdam is Vincent de derde versterking. Eerder al werden Jordy van Oorschot en Eric Hoogvliets vastgelegd. Ook verlengden Leo van den Thillart en Dennis Jonker hun verbintenissen. Simon de Wit, Jan Jaap Natte en Maarten de Groot verlaten de club.