Ref pink ribbon helm 0910

2 oktober 200900:00

Door Joep Meijsen

Volop acties voor Pink Ribbon

Het Nederlandse ijshockey staat komend weekeinde uitgebreid stil bij het overlijden van linesman Ilse Robben. De referees dragen vanaf dit weekeinde het logo van de stichting Pink Ribbon op hun helm, terwijl op verschillende ijsbanen geld wordt ingezameld.

Afgelopen zondag overleed linesman Ilse Robben op 39-jarige leeftijd aan de gevolgen van borstkanker. Die avond werd er in verschillende ijsstadions al een indrukwekkende minuut stilte gehouden voor het overleden lid van de Nederlandse ijshockeyfamilie. Het komende weekeinde krijgen deze activiteiten een vervolg. Om eerbied te tonen voor de overleden linesman en om geld in te zamelen voor de strijd tegen borstkanker.

De belangrijkste organisatie op het gebied van borstkanker in Nederland is de stichting Pink Ribbon, die onder meer voorlichting verzorgd, wetenschappelijk onderzoek financiert en maatschappelijke projecten organiseert om de zorg voor de patiënt en zijn omgeving te verbeteren. De referees in Nederland dragen vanaf dit weekeinde het logo van deze organisatie op hun helm.

Daarmee krijgt een eerdere actie van de referees een vervolg. Ieder jaar komen de scheidsrechters en linesmen voor het seizoen bij elkaar voor een instructie- en testweekeinde. Tijdens dit weekeinde kort voor het vorige week begonnen seizoen werd een boetepot ingesteld. Wie de regels overtrad moest geld betalen. De opbrengst hiervan is intussen overgemaakt naar Pink Ribbon.

In verschillende ijshallen zal dit weekeinde ook aan het publiek worden gevraagd een donatie te doen. Daartoe zal er onder meer in Tilburg, Nijmegen en Den Haag worden gecollecteerd. Het is natuurlijk ook mogelijk om rechtstreeks geld over te maken aan dit goede doel. Maak een bedrag naar keuze over aan de Stichting Pink Ribbon, Rabobank 1418.24.271.

Het is niet de enige actie in de strijd tegen kanker. Op 27 november staat de hele wedstrijd tussen Nijmegen en Tilburg in het teken van jeugdige kankerpatiënten, hun ouders en hun verzorgers. De nieuwe organisatie IJshockey tegen Kanker heeft een programma opgezet, dat ze hopen de komende jaren op verschillende ijsbanen te kunnen organiseren.