Nijb newlogo 0809

16 november 201113:19

Door Joep Meijsen

Vreeman kandidaat bij NIJB

PvdA-politicus Ruud Vreeman is de voornaamste kandidaat om Joop Vullers op te volgen als voorzitter van de Nederlandse IJshockeybond. Hij is tijdens de jaarvergadering van de bond op 21 november de enige officiële kandidaat.

Dat melden verschillende bronnen onafhankelijk van elkaar tegenover IJshockey.com. De kandidatuur van Vreeman stond vorige week op het programma tijdens het overleg tussen de bond en de clubs in de eredivisie. Vreeman was als burgemeester van Tilburg indirect betrokken bij de organisatie van het wereldkampioenschap ijshockey in die stad in 2010. Ten tijde van het toernooi was hij echter al enkele maanden uit functie na een conflict met de gemeenteraad.

De ijshockeybond zoekt al sinds maart naar een nieuwe voorzitter. Toen maakte Joop Vullers bekend uiterlijk per 1 september te willen terugtreden als hoogste functionaris bij de bond. Zijn opvolger moet uitvoering gaan geven aan de plannen van de NIJB voor de komende drie jaar, waarbij onder meer een zevenkoppig bestuur en een nieuwe structuur moeten worden geïmplementeerd. De plannen hiervoor werden gepresenteerd tijdens een bijeenkomst voorafgaand aan de strijd om de Ron Bertelingschaal eind september. Ruud Vreeman was één van de aanwezigen bij deze presentatie.

Vreeman verwierf eind jaren tachtig landelijke bekendheid als voorzitter van de Vervoersbond FNV, later werd hij samen met Felix Rottenberg voorzitter van de PvdA en lid van de Tweede Kamer namens die partij. De afgelopen dertien jaar was hij burgemeester van Zaanstad en Tilburg. Hij geldt als een ervaren bestuurder die in een aantal nevenfuncties al met sport te maken had.

De jaarvergadering werd op 25 oktober bekendgemaakt. Volgens de reglementen van de NIJB moeten kandidaten voor bestuursfuncties zich uiterlijk binnen acht dagen na de aankondiging van de jaarvergadering melden. Sinds kort gelden er ook aanvullende eisen als het aankomt op de benoeming van bestuursleden. Kandidaten moeten passen in profielen zoals deze eerder zijn samengesteld op basis van regels van NOCNSF.

Een groot deel van de vergaderstukken voor de jaarvergadering zijn intussen beschikbaar, maar dat geldt onder meer niet voor de stukken die behoren bij het agendapunt waarbij de benoeming van bestuurders aan de orde komt.