23 september 200400:00

Door Joep Meijsen

Vrijspraak in moordplot

De federale jury in St. Louis heeft de 19-jarige Katie Wolfmeyer vrijgesproken van hulp bij samenzwering tot moord. Wolfmeyer was betrokken bij de geruchtmakende poging van St. Louis-blues-speler Mike Danton (foto) om zijn zaakwaarnemer David Frost om te leggen.

Afgelopen maart nam het leven van Katie Wolfmeyer een heel nieuwe wending. Na afloop van een training van de Blues ontmoette ze Mike Danton, ze flirtte met hem en de twee kregen een relatie. Deze eindige abrupt toen ze werd opgepakt wegens betrokkenheid bij een moordplot. Volgens de Amerikaanse justitie legde zij het contact tussen Mike Danton en een huurmoordenaar. Deze killer bleek uiteindelijk een politie-informant, die rechtstreeks naar de FBI liep met zijn verhaal.

Danton bekende in juli al schuld in de rechtbank en verwacht wordt dat hij op 22 oktober zal worden veroordeeld. Sindsdien waren alle ogen in de rechtszaak gericht op Wolfmeyer. De 19-jarige vrouw ontkende stellig dat zij op de hoogte was van de plannen Danton en het feit dat hij haar kennis Justin Levi Jones tienduizend dollar had geboden om een moord te plegen in het appartement van Danton. 'De woorden 'moord' of 'doden' zijn nooit tegen mij gezegd. Danton heeft mij helemaal niets verteld', zei ze huilend voor de rechtbank.

Volgens de openbare aanklager was het een gotspe dat een vrouw die betrokken is bij een moordcomplot met tranen in de ogen dit soort verklaringen aflegt. Hij wees op verschillende details uit het prive-leven van Wolfmeyer die erop zouden moeten wijzen dat zij genoot van de rol die ze speelde in het plot.

Uiteindelijk wist de aanklager de jury niet te overtuigen. De familie en vrienden van Wolfmeyer slaakten kreten van vreugde toen de jury na een beraad van drie uur besloot dat Wolfmeyer niet schuldig was. Daarmee is de zaak voor Wolfmeyer afgerond, ze zegt ook niet aanwezig te willen zijn als de uitspraak tegen Danton wordt uitgevoerd, ze wil nu verder met haar eigen leven. 'Over een paar maanden is iedereen hopelijk deze ophef vergeten en ben ik weer gewoon Katie', zegt ze in de regionale pers in St. Louis.

Voor Danton wordt het nog een spannende maand. De aanvaller kan rekenen op een celstraf van tussen de zeven en tien jaar en een boete van maximaal 250.000 dollar. Overigens blijft David Frost zijn zaakwaarnemer en ontkent Frost nog altijd in alle toonaarden dat hij het slachtoffer van het plot was. Frost zorgt al sinds de vroege tienerjaren voor Danton, die geen contact meer wil hebben met zijn familie.