Trappers desmet skate 0809

17 oktober 200800:00

Door Joep Meijsen

Weekeinde tjokvol wedstrijden

Tilburg Trappers gaat Europa in. Een jaar te vroeg voor de bonus die vanaf volgend jaar internationaal te verdienen is voor de Nederlandse kampioen. De andere clubs vervolgen de bekercompetitie, waarin het verschil tussen de nummer laatst en de nummer drie slechts drie punten is. IJshockey.com kijkt vooruit naar weer een weekeinde vol ijshockey.

Vijftigduizend euro bedraagt de bonus die de kampioen van Nederland volgend jaar kan incasseren van de internationale ijshockeyfederatie. Dat is namelijk de beloning voor deelname aan de voorronde van de Champions Hockey League, zoals die dit jaar voor het eerst in beperkte opzet wordt gespeeld. Volgend jaar doen er veel meer landen mee, waaronder dus Nederland. Mits Oranje goed genoeg blijft presteren tenminste, zodat Nederland zijn internationale ranking houdt.

Trappers moet het nu nog doen met de eer. Vanaf het vliegveld in Brussel is de selectie gistermiddag vertrokken in de richting van Elektrenai. Tegenstanders daar zijn het lokale Energija Elektrenai, Cracovia Krakow uit Polen en Sokil Kiev uit Oekraïne. Alleen de poulewinnaar gaat door naar de volgende ronde. Voor Trappers niet alleen drie interessante wedstrijden, maar ook een kans om als team naar elkaar toe te groeien nadat coach Larry Suarez een deel van zijn selectie eerder deze week van 'egoïsme' beschuldigde.

Gentges vs Swart
De Nederlandse competitie loopt intussen ook gewoon door. Een andere coach die deze week een speler bekritiseerde, Frank Gentges, komt met Nijmegen Devils vrijdagavond in actie tegen Groningen Grizzlies. De wedstrijd begint om half negen en het wordt interessant om te zien of Casper Swart in het doel staat en hoe de verhoudingen zullen zijn. Intussen loert Groningen op zijn kans.

De Grizzlies wonnen twee weken geleden al in Geleen, deden vorige week goed mee in de uitwedstrijd in Tilburg en winst in Nijmegen zal een flinke stijging op de ranglijst teweegbrengen. Ook Groningen kreeg trouwens op de kop van de eigen coach. De ploeg maakt nog te veel fouten vond Sergei Yashin na de thuisnederlaag tegen Utrecht.

Eerste thuiswedstrijd Den Haag
De andere wedstrijd op vrijdagavond brengt Eindhoven op bezoek bij Den Haag. Het is de eerste thuiswedstrijd voor Hijs in het nieuwe seizoen. Holiday on Ice hield de ploeg van Brian de Bruijn gebonden aan uitwedstrijden. De Hagenezen willen de komende periode een doelman en een aanvaller aan de selectie toevoegen. Tim Knudsen heeft zijn geblesseerde lies weer een weekje rust kunnen geven, nadat hij afgelopen zondag in Geleen toch onverwacht in actie kwam.

Den Haag staat op dit moment laatste op de ranglijst, onder de verrassende nieuwkomer in de eredivisie Eindhoven. Afgelopen weekeinde waren er geen punten voor het team van Leo van den Thillart, maar wel heel veel complimenten. Zowel tegen Nijmegen Devils als tegen Amstel Tijgers capituleerde de ploeg pas op het laatste moment. Met drie goals en twee assists is Kevin Galerno voorlopig de topscorer van de ploeg, maar de ster in de eerste wedstrijden was doelman Matt Anthony. Dennis Unk is er sinds afgelopen weekeinde definitief bij in Eindhoven.

Groningen en Den Haag komen zaterdagavond direct weer in actie. De Hagenezen komen daarbij op bezoek in Groningen. Dan wordt ook de wedstrijd tussen Utrecht en Heerenveen gespeeld. Hierbij wordt onder meer de nieuwe boarding van Utrecht officieel in gebruikgenomen. De wethouder komt langs om het te openen en een spectaculaire lichtshow moet de avond nog verder opfleuren.

Versterking voor Flyers
Heerenveen Flyers wacht intussen op uitbreiding van de selectie. De club is in gesprek met ex-internationals Justin Bekkering en Jamie Visser om het team te versterken. Bekkering speelde vorig jaar nog voor Heerenveen, terwijl Visser laatstelijk in actie kwam voor Geleen. Afgelopen zaterdag ging Flyers-aanvaller Alwin Assenberg nog even knock-out na een check van Evan Shaw van Geleen. De Fries is aan de beterende hand, maar komt net als de twee Nederlands-Canadezen waarschijnlijk zaterdag nog niet in actie.

Amstel Tijgers verloor weliswaar afgelopen dinsdag voor het eerst dit seizoen, maar zal veel moed putten uit de comeback van 6-1 achter naar 6-6 en de ruime voorsprong op de ranglijst op de meeste andere ploegen. Aanvaller Andre Gill verbaast vriend en vijand met een uitstekende tien goals en zeven assists in vijf wedstrijden. De dit seizoen uitblinkende Marcel Kars loopt maar één puntje achter.

Eaters groeit in het systeem
De Amsterdammers mogen zondagmiddag op bezoek in Heerenveen. De andere wedstrijden voor de zondag zijn Eindhoven tegen Utrecht en Geleen - Nijmegen. Eaters groeit volgens coach Uli Egen in het systeem dat hij de ploeg wil laten spelen. De overtime-zege op Den Haag was dan ook volgens hem geen toeval. ‘We hebben daar heel specifiek op getraind', zei de coach tijdens de persconferentie na afloop van de wedstrijd van afgelopen zondag.

Voorlopig is het een spannende en leuke bekercompetitie, waarin Tilburg en Amsterdam een stuk voorstaan op de rest, maar het verder allemaal nog erg dicht op elkaar staat op de ranglijst.

Kaarten voor veel van de hierboven beschreven wedstrijden zijn zoals altijd te koop via de ticketshop van IJshockey.com.