27 augustus 200400:00

Door Joep Meijsen

Weer Ned-Can voor Geleen

Eaters Geleen heeft afgelopen woensdag te horen gekregen dat het zich moet houden aan de onderlinge afspraken over imports. De club gaat echter gewoon door met het aantrekken van jonge spelers met een Nederlands paspoort. De 20-jarige verdediger Dan Idema is de nieuwste aanwinst van de Eaters.

Volgens NIJB-directeur Henk Hille zijn de tijdens een cluboverleg afgelopen woensdag aan Geleen voorgelegde opties glashelder. 'Er zijn twee opties. Zich houden aan de afgesproken importlimiet of zich inschrijven voor deelname aan de Eerste Divisie', aldus de bondsdirecteur. 'Geleen heeft beloofd met de achterban te overleggen over deze opties en zou uiterlijk vandaag (vrijdag) uitsluitsel geven aan de Nederlandse IJshockey Bond. Tot nu toe hebben wij echter geen bericht ontvangen vanuit Geleen.'

Het persbericht dat Eaters Geleen vrijdag verstuurde maakt echter duidelijk dat het team geen van beide opties acceptabel vindt. Het bouwt nog volop aan een team en beschouwt vooralsnog alleen de Tsjech als import. 'Als Geleen zich niet aan de geboden opties wil houden, dan is er met spoed nieuw overleg nodig', zegt Hille. 'We zullen dan volgende week weer bij elkaar komen en onderling bespreken wat we kunnen doen. Het probleem is dat de importlimiet een onderlinge afspraak is tussen de clubs en geen NIJB-regel. Daarom kan de zaak dus ook niet door de tuchtcommissie worden behandeld.'

Idema is de zesde Nederlands-Canadees en zevende buitenlander in de Geleense selectie. De pas 20-jarige verdediger kwam de afgelopen drie seizoenen uit voor de Medicine Hat Tigers in de Canadese Western Hockey League (WHL). De WHL geldt als een van de betere juniorenliga's en leverde in afgelopen jaren talenten als Trevor Linden, Rob Niedermayer en Jay Bouwmeester af. Het afgelopen seizoen speelde Idema 69 wedstrijden, kwam tot vier goals, veertien assists en 93 strafminuten. Daarmee was het afgelopen seizoen de beste in de loopbaan van de op 4 augustus 1984 in Delta, British Columbia geboren verdediger. Idema is 1,90 groot en 92 kilo zwaar.

Eaters Geleen maakte vandaag ook het afhaken van de Nederlands-Canadees Craig Geerlinks bekend. 'Het is hem niet gelukt een Nederlands paspoort te krijgen', zegt teammanager Maurice Nelissen in het persbericht. Eaters kondigde de komst van Geerlinks op 28 juli aan. Ex-Eater Scott Farrell keert mogelijk terug naar Geleen. De 24-jarige verdediger maakte deze zomer de overstap naar HĂŒgelsheim in Duitsland, maar kan daar niet aarden. 'Hij wil graag terugkomen', zegt Nelissen. 'Als hij er met zijn club uit kan komen is de plek van Geerlinks daarmee ingevuld. Nog twee spelers erbij en de competitie mag wat mij betreft beginnen', bevestigt hij opnieuw het voornemen van Geleen om zich niet aan de onderlinge afpraken te houden over het aantal imports.