11 augustus 200400:00

Door [email protected]

Weer nieuwe import Eaters

Eaters Geleen heeft woensdag de Nederlands-Canadees Brad Smulders aan het team toegevoegd. Daarmee heeft de club inmiddels twee buitenlanders meer in de opstelling dan is toegestaan in de eredivisie. Eaters voorzitter EugĂšne Van Sloun zegt tegen ijshockey.com dat Smulders zeker niet de laatste import zal zijn.

"Donderdag maken wij onze zesde Nederlands-Canadees bekend", zegt Van Sloun in een telefoongesprek. Dat zal de zevende import van het Limburgse team zijn. "En er zullen daarna nog een aantal spelers komen. Die wachten momenteel op hun Nederlandse paspoort."

Van Sloun heeft vanuit de bond nog geen officiële reactie gehad op zijn overtreding van de afspraken omtrent imports. "Ik heb Jan de Greef afgelopen week wel kort gesproken. Op de 25e praten we in een vergadering met alle eredivisie teams en de NIJB over de situatie."

Geleens nieuwe forward Brad Smulders is, net als de andere nieuwkomers, een jonge Nederlands-Canadees. De 20-jarige speler is afkomstig uit de Western Ontario Junior Hockey League (WOJHL), de competitie waar ook Eaters speler Jamie Schaafsma de afgelopen seizoenen uitkwam.

De WOJHL geldt als kweekvijver voor de Ontario Hockey League (OHL), dat weer spelers aan de AHL levert. Echte talenten komen vanuit de AHL in de NHL terecht. Zover wist Smulders het echter niet te schoppen, het bleef bij een paar wedstrijden in de OHL.

Vanuit een Junior C competitie kwam Smulders in 2001 bij Sarnia Sting in de OHL terecht. Daar speelde hij zeventien wedstrijden en mocht hij 2 assists noteren. De rest van dat seizoen en het seizoen erna speelde hij voor Sarnia Blast, het WOJHL team van Sarnia. In 2001-02 won zijn team de WOJHL Sutherland Cup.

In 2002-03 eindigde hij met 60 punten als vijfde op de topscorerslijst van de liga. Dat seizoen kwam hij ook uit in de All Star wedstrijd en speelde daarin tegen Eaters-collega Schaafsma. In 2003-04 kwam hij uit voor de London Nationals in de WOJHL. In 62 wedstrijden kwam hij 27 keer tot scoren en assisteerde op 36 ander treffers. In de play-offs werd hij met 19 punten in 16 wedstrijden gekroond tot meest waardevolle speler van het team tijdens de play-offs.

Volgens het persbericht van Eaters Geleen is de oud-coach van Smulders zeer te spreken over de jonge forward. "Brad is een technisch uitstekend onderlegde ijshockeyspeler", zegt Rene Vilon. "Ondanks zijn lengte beschikt hij over explosieve snelheid."

De Limburgse formatie beschikt momenteel over drie goalies, vier verdedigers en acht aanvallers. Daarvan zijn zeven spelers Nederlands, vijf Nederlands-Canadees, Ă©Ă©n Tsjechisch en Ă©Ă©n Belgisch.