Hys natte indebank 0809

28 oktober 200800:00

Door Remco

Winst voor Geleen, Den Haag

Eaters Geleen en HYS Den Haag boekten een belangrijke doordeweekse zege. Eaters won eenvoudig met 2-7 in Utrecht. HYS had thuis veel moeite met Heerenveen maar won dankzij drie treffers van Jan-Jaap Natte met 4-3.

Utrecht Dragons - Eaters Geleen

Utrecht is nog steeds niet hersteld van de perikelen van vorige week. Thuis tegen Geleen verloor de ploeg van Frank Versteeg voor de derde maal op rij. Binnen een minuut kwamen de bezoekers al op voorsprong door een treffer van Casey Bartzen. Die voorsprong bleef lang op het bord staan tot aan de slotfase van de eerste periode.

Een fout in de Geleense verdediging zorgde voor de gelijkmaker. Wesley Hendriks gaf de assist en wie anders dan John Versteeg tikte de puck langs Benjamin Finkenrath. Voor Versteeg was dit alweer zijn negende goal in acht wedstrijden. Lang kon Utrecht niet genieten van de gelijke stand want een minuut later maakte Casey Bartzen met zijn tweede avond er 1-2 van.

Een vroege straf tegen John Versteeg die de puck in de tribune schoot werd Utrecht fataal. Tijdens de daaropvolgende powerplay wist KC Timmons te scoren: 1-3. Die klap zou Utrecht niet meer te boven komen. De ‘Vorentscheidung' viel twee minuten voor het einde van de tweede periode. Verdediger Steve Farrer scoorde de 1-4 met zijn eerste treffer van het seizoen.

In de derde periode liep Geleen uit naar de ruime 2-7 overwinning. Eerst deed Utrecht via de behendige Juraj Fodrek nog wat terug maar een treffer van Petr Kratky en twee doelpunten van Jake Brenk haalden de punten definitef naar Limburg. Brenk klom met zijn twee treffers naar de top van de topscorerslijst en staat nu op twaalf goals en drie assists.

Geleen klom door de zege naar de vijfde plaats op de ranglijst. Eaters staat vier punten achter op de numme vier Tilburg dat morgen nog speelt in Nijmegen. Utrecht zakt naar de zesde plaats met negen punten, twee minder dan tegenstander Geleen.

HYS Den Haag - Heerenveen Flyers

Heerenveen Flyers wordt met de week beter. Chris Eimers krijgt de Friese trein beter op de rails en kreeg ook een kwaliteitsinjectie door de komst van Arthur Fritch. Daarnaast is Sjoerd Idzenga ook een belangrijke factor in de opkomst van Heerenveen. Na het vertrek van Jay Chrapala mocht de jonge doelman zijn kans grijpen. Ook vanavond speelde Idzenga weer een sterke wedstrijd voor slechts 250 toeschouwers in De Uithof.

In het doel bij HYS maakte Casper Swart zijn debuut voor Den Haag. Opvallend genoeg betekende dit dus een duel tussen twee goalies die aan het begin van het seizoen nog teamgenoten waren bij Nijmegen.

De wedstrijd begon naar voor de bezoekers. Flyers verloor Jaap Kroon met een blessure en Kroon zou niet meer terugkeren op het ijs. Halverwege de eerste periode greep Flyers wel verrassend de voorsprong. Sander Dijkstra opende de score en zorgde voor de eerste tegengoal voor Swart in het shirt van Den Haag.

Heerenveen zou de voorsprong vasthouden tot de eerste pauze. Vooral in deze periode was Idzenga belangrijk voor Flyers. Aan het einde van de periode liep Heerenveen wel gelijktijdig tegen twee straffen aan. HYS wist echter niet scherp uit de kleedkamer te komen en Heerenveen overleefde ook deze powerplay. Een verrassing leek in de lucht te hangen omdat na twee periodes nog steeds de 0-1 voorsprong voor Heerenveen op het bord stond.

Aan het begin van de derde periode ging het mis voor de Friezen. Jan-Jaap Natte maakte al snel de gelijkmaker door een penalty shot te benutten. Nick de Jong veroorzaakte het penalty shot door Natte te laten struikelen op weg naar het doel. Direct na het Haagse doelpunt kreeg Den Haag een straf maar de powerplay van Heerenveen was nog niet op niveau. Natte profiteerde en scoorde shorthanded de 2-1 voor HYS.

Den Haag liep daarna via Josh Mizerek en wederom Jan-Jaap Natte uit naar een 4-1 voorsprong. De bezoekers toonden echter karakter en weigerden te capituleren. Drie minuten voor tijd verkleinde captain Erik Landman de achterstand tot 4-2. Chris Eimers haalde in de slotminuut nog zijn goalie Idzenga naar de kant maar de 4-3 van JD McCabe zou te laat vallen om nog een overtime af te dwingen.

HYS greep door de moeizame overwinning de koppositie in de bekercompetitie. Samen met Amstel Tijgers staat HYS op 18 punten. Morgen kan Tilburg met winst in Nijmegen de koppositie weer overnemen. Heerenveen blijft zevende met zes punten uit zeven wedstrijden.