2 januari 200800:00

Door [email protected]

Winter Classic een klassieker

De Winter Classic bevatte dinsdag alle ingrediënten van een klassieker. Tijdens de eerste outdoor game in de VS scoorde de NHL's grootste ster tijdens een penalty shootout de beslissende goal. Een record-aantal toeschouwers keek toe.

Maar liefst 71.217 fans - een nieuw record voor de NHL - bekeken de buitenwedstrijd in het Ralph Wilson Stadium, dat normaal voor American Football wordt gebruikt. Sidney Crosby voldeed aan de sterrenstatus-verwachtingen en bezorgde zijn team de overwinning. Hij had ook al een assist op Pittsburgh's eerste goal.

Tijdens de eerste buitenwedstrijd in Edmonton, alweer vier jaar geleden, leden fans en spelers onder de extreme temperaturen. Met temperaturen van 19 graden onder nul werden de spelers niet echt fysiek. In Buffalo was het rond het vriespunt, waardoor de spelers een normalere wedstrijd konden spelen. De sneeuw zorgde voor ongebruikelijke vertragingen, maar door de zamboni's ook halverweg de periodes te laten rijden bleef het ijs bespeelbaar.

Sidney Crosby zorgde voor een snelle start in de wedstrijd. Een snelle aanval en schot werden door Ryan Miller afgeweerd, maar de rebound werd binnengeschoten door Chris Armstrong. Daarmee stonden de Penguins al na 21 seconden op voorsprong. Het doelpunt werd gevierd alsof het een wedstrijd in de playoffs was.

De Sabres hadden het in de eerste periode moeilijk, maar kwamen in de tweede sterk terug. Met 14 tegen twee schoten was Buffalo duidelijk de bovenliggende partij. Dat vertaalde zich in de tweede minuut van de period ook in een doelpunt. Een fraai geplaatst schot van Tim Connoly verdween over de handschoen van Conklin in het net.

In de derde periode wisselenden de twee teams halverwege van helft. Zo speelden beide teams exact 30 minuten met de wind in de rug. In het stadion kan het beoorlijk waaien, maar de windsnelheden vielen dinsdag behoorlijk mee.

In de slotperiode werd niet gescoord, waardoor - na een doelpuntloze overtime - penaltyshots uitkomst moesten bieden. Sidney Crosby's penaltyshot beëindigde een wedstrijd die door de NHL weer als een groot succes werd gezien.

Het evenement zorgde voor een mate van publiciteit in de Amerikaanse media, die de sport normaal pas tijdens de playoffs krijgt. De fans vonden het prachtig, de spelers genoten duidelijk en de sponsoren waren blij met de immense aandacht.

De NHL gaat het evenement de komende tijd nabespreken en aan de hand daarvan bepalen of er nog meer buitenwedstrijden gaan volgen. De kijkcijfers zullen een rol spelen, maar ook de afhankelijkheid van het weer. Zowel in Edmonton als in Buffalo heeft de organisatie geluk gehad met het weer. Niet alleen tijdens de wedstrijd, maar ook tijdens de dagendurende opbouw.

Er lagen diverse plannen klaar voor het geval de wedstrijd door weersomstandigheden gestopt moest worden. Een uitslag na 40 minuten was definitief geweest, terwijl een wedstrijd zonder twee volledig gespeelde periodes op woensdag overgespeeld was. Als die replay niet mogelijk was geweest, dan zou een latere datum in het reguliere stadion van de Sabres gepland worden.

Naast de ruim 70.000 bezoekers in het Ralph Wilson Stadium bekeken nog eens 11.500 fans de wedstrijd op het grote scherm van de HSBC Arena in Buffalo. Hoewel het bezoekersaantal een record is voor de NHL is het geen nieuw record voor ijshockey. In 2001 bekeken 74.544 mesen de wedstrijd tussen Michigan State University en de University of Michigan. In die wedstrijd speelden ook Sabre Ryan Miller en Penguin Adam Hall.

Voor Pittsburgh Penguin Ty Conklin was het zijn tweede buitenwedstrijd. De goalie verloor vier jaar eerder met 4-3, maar stapte nu als winnaar van het ijs. Hij hield in totaal 36 schoten tegen.

Klik hier voor een uitgebreid fotoverslag van de opbouw en de wedstrijd.