5 april 200500:00

Door Remco

WK: toplanden tobben

De verwachtingen zijn hoog gespannen voor het WK dat dit jaar in Oostenrijk plaatsvindt. Volgens insiders zou dit het beste WK aller tijden worden. Maar met nog een maand te gaan hebben de toplanden grote moeite om de selecties rond te krijgen. Dat geldt ook voor het almachtige Canada.

face="arial, helvetica, sans-serif">De Canadezen hebben een indrukwekkende lijst met afzeggingen voor dit toernooi. Zomaar een greep uit deze lijst: Vincent Lecavalier (knieproblemen), Martin St.Louis (echtgenote in verwachting), Mario Lemieux, Steve Yzerman, Jarome Iginla en Joe Sakic. Daarbij komen nog twee twijfelgevallen. Brad Richards van Tampa Bay en Daniel Briere van de Buffalo Sabres kampen met blessures en het is nog maar de vraag of zij op tijd fit raken.

face="arial, helvetica, sans-serif">Er is nog geen officiele selectie bekendgemaakt door coach Steve Tambellini maar waarschijnlijk zullen de volgende spelers actief zijn in mei: goalies Martin Brodeur en Roberto Luongo, de verdedigers Ed Jovanovski, Scott Hannan, Wade Redden en Robyn Regehr en forwards Joe Thornton, Kris Draper, Shane Doan, Simon Gagne en Ryan Smyth.Nog steeds een aardig team dus en net zoals altijd zal Canada wederom de topfavoriet zijn.

face="arial, helvetica, sans-serif">Mede dankzij de problemen elders, een overzicht van de tobbende toplanden:

face="arial, helvetica, sans-serif">De Finnen stonden afgelopen september nog in de finale van de World Cup of Hockey. Pas in de finale moesten de Finnen hun meerdere erkennen tegen Canada. De goalie van dat toernooi, Miikka Kiprusoff, zal er niet bij zijn in Oostenrijk. Net als Martin St. Louis verwacht ook de echtgenote van Kiprusoff in mei te bevallen van een eerste kind en de superster van de Calgary Flames wil dit grote moment niet missen.<?xml:namespace prefix = o />

face="arial, helvetica, sans-serif">Wie ontbreken er nog meer bij Finland? Daar komt de lijst: Saku Koivu (polsblessure), Teemu Selanne (knieblessure), Teppo Numminen (niet wedstrijdfit) en Toni Lydman (wederom een toekomstige papa in mei).

face="arial, helvetica, sans-serif">Ook zijn er nog drie twijfelgevallen: Jere Lehtinen, Sami Kapanen en Olli Jokinen. Om uiteenlopende redenen is van deze spelers nog niet bekend wat zij willen. Lehtinen heeft rugproblemen, Kapanen wil graag tijd doorbrengen met zijn gezin en Jokinen is net hersteld van een blessure.

Rusland

face="arial, helvetica, sans-serif">De Russen kampen met een ander probleem. Namelijk met het vinden van een coach.

face="arial, helvetica, sans-serif">Het gerucht gaat dat Zineluta Bilyaletdinov ontslag heeft genomen naar aanleiding van pittige uitspraken van speler Ilya Kovalchuk. Kovalchuk zou gezegd hebben niet in actie te komen voor zijn land zolang Bilyaletdinov de leiding heeft. Bilyaletdinov werd in september aangesteld als alternatief voor Viktor Tikhonov. De aanstelling van Tikhonov zou destijds hebben geleid tot een massale boycot van Russische spelers.

face="arial, helvetica, sans-serif">Ook op het bestuurlijk front rommelt het in Rusland. Oud-NHLĂ‚er Sergei Makharov heeft bekendgemaakt dat hij zich kandidaat stelt voor het voorzitterschap van de Russische Ijshockeybond. Makharov weet zich gesteund door Slava Fetisov. De oud-speler van Detroit Red Wings is momenteel minister van sport in Rusland en zou graag zien dat Makharov het ouderwetse regime van de huidige voorzitter Alexander Steblin vervangt.

face="arial, helvetica, sans-serif">Zweden

face="arial, helvetica, sans-serif">Ook de Zweden hebben een lijst met afzeggingen: Mats Sundin, Peter Forsberg, Markus Naslund, Nik Lidstrom, Magus Ragnarsson, Dick Tarnstrom, Daniel Tjarnqvist, Tomas Holmstrom, Freddie Modin en Kim Jonsson zullen niet spelen voor hun land.

face="arial, helvetica, sans-serif">Net als in Rusland is ook in Zweden een drang naar bestuurlijke vernieuwing. Oud international Calle Johansson verklaarde afgelopen week: Ă‚De bond is onprofessioneel. Het is geen eer meer om voor je land te spelen. Clubteams in Zweden zijn beter georganiseerd dan het nationale team. Bij het nationale team is het puur amateurisme.Ă‚

face="arial, helvetica, sans-serif">Zweden zal binnen twee weken hun selectie bekendmaken.

face="arial, helvetica, sans-serif">Tsjechië

face="arial, helvetica, sans-serif">In Praag heerst er maar Ă©Ă©n vraag: Doet Jaromir Jagr wel of niet mee?

face="arial, helvetica, sans-serif">Alleen Patrick Elias van New Jersey heeft zich afgemeld bij coach Vladimir Ruzicka vanwege een blessure.

De hele natie wacht nu op een signaal van Jagr. Jagr heeft een goed seizoen achter de rug bij Omsk in Rusland. Ondanks dat hij pas halverwege instroomde bij zijn club eindigde de superster knap op de 10e plaats van de topscoorderslijst. Echter zijn ploeg was in de playoffs kansloos tegen Dynamo Moskou en Jagr scoorde geen enkel punt.

face="arial, helvetica, sans-serif">Heeft Jagr zich deze teleurstelling kunnen verwerken? Immers, bij het vorige WK in Praag was Jagr ver verwijderd van zijn normale niveau en kreeg een hoop kritiek te verwerken van de Tsjechische pers.

face="arial, helvetica, sans-serif">Binnenkort zullen we alle antwoorden op onze vragen krijgen. Het toernooi begint op 30 april in Wenen. De openingswedstrijd gaat tussen Rusland en het gastland Oostenrijk.