7 april 200500:00

Door Remco

WK: USA kiest jeugd

De selectie van de Verenigde Staten is voor het grootste deel bekend gemaakt. Coach Peter Laviolette kiest duidelijk voor een nieuwe lichting en laat daarmee een groot aantal ervaren spelers thuis. De Amerikanen hopen op een vervolg van de goede prestaties op het vorige WK in Praag. Team USA pakte daar de bronzen medaille.

Tijdens de World Cup of Hockey in september vorig jaar kozen de Amerikanen nog voor ervaring. GM Don Waddell heeft deze keer besloten om een andere weg in te slaan. Bekende namen als Keith Tkachuk, Brett Hull, Chris Chelios, Brian Leetch, Jeremy Roenick, Bill Guerin en Tony Amonte zijn niet opgenomen in de selectie.

De veteranen Mike Modano en Doug Weight zijn wel geselecteerd en moeten het internationaal onervaren team gaan leiden. Voor de bijna 35-jarige Modano zal dit het derde optreden worden op een wereldkampioeschap. Doug Weight zal voor de vierde keer acte de presence geven. Ook andere leden van het team van vorig jaar zijn weer van de partij. Goalie Ty Conklin (Edmonton), Richard Park (Minnesota) en Aaron Miller (Los Angeles) bleven in de selectie.

Ook terug in de selectie is Andy Roach. De speler die momenteel uitkomt voor Lausanne in Zwitserland was vorig jaar de grote held met twee geweldige shootout goals. Mede dankzij deze prestaties werden de Tsjechen en de Slowaken verslagen.

Behalve Ty Conklin zijn ook goalies Rick DiPietro (NY Islanders) en Tim Thomas opgeroepen. De 23-jarige DiPietro is het jongste lid van het team en Thomas speelde afgelopen seizoen in de AHL voor de Providence Bruins.

De selectie tot nu toe bestaat uit:

Goalies: Ty Conklin, Rick DiPietro en Tim Thomas.

Verdedigers: Aaron Miller, Hal Gill (Boston), Paul Martin (New Jersey), Jordan Leopold (Calgary) en John Michael Liles (Colorado).

Aanvallers: Doug Weight, Mike Modano, Richard Park, Mike York (Edmonton), Jeff Halpern (Washington), David Legwand (Nashville), Mike Knuble (Philadelphia), Brian Gionta (New Jersey), Mark Parrish (NY Islanders), Andy Roach (Lausanne), Erik Cole en Matt Cullen (beide Carolina).

Er zijn nog drie plekken te vergeven door coach Peter Laviolette (Carolina). Laviolette is voor het tweede jaar op rij de head coach van team USA. Hij wordt dit jaar geassisteerd door John Tortorella en Keith Allain.
Amerika begint het WK op 1 mei in Innsbruck tegen Slovenië.