12 februari 200500:00

Wolves start met stunt

Den Haag Wolves zorgde voor de eerste verrassing in de 'post season' met een 3-4 zege in Nijmegen. De winnende treffer werd ruim drie minuten voor tijd gescoord door aanvoerder Jimmy Raats. Amsterdam was met 8-3 te sterk voor Geleen.

Daarmee is de nieuwe fase in de Nederlandse competitie definitief begonnen. De bovenste drie ploegen (Amsterdam, Heerenveen, Geleen) spelen om het thuisvoordeel, de overige drie ploegen spelen op leven en dood om de vierde plek in de halve finale van de play-offs.

De eerste periode van de ontmoeting tussen Nijmegen en Den Haag was vrijwel volledig voor de thuisploeg. Emperors maakte het spel, kwam tot volop kansen, maar scoorde slechts Ă©Ă©n keer. Huub Verdonschot van dichtbij. Den Haag had daarbij veel te danken aan doelman Peter Seton, die een voortreffelijke wedstrijd keepte. De hele ploeg werkte echter hard voor de punten.

Hoewel Emperors gedurende de hele wedstrijd het spel domineerden, kropen de Wolves in de loop van de ontmoeting geleidelijk uit hun schulp en kwamen tot een reeks gevaarlijke counters. Dit leidde na een kwartier in de tweede periode tot de gelijkmaker, toen Michel Minarech een schot van Jimmy Raats van richting veranderde om Casper Swart kansloos te maken.

Fredrik Edlund zette de Hagenezen vlak voor het einde van de tweede periode zelfs op voorsprong. Met twee Nijmegenaren in de strafbank kogelde hij de puck vanuit de face-off op prachtige wijze in de bovenhoek. Toen Jesse Heerema er in de derde periode zelfs 1-3 van maakte, leek een ware sensatie in de lucht te hangen.

Nijmegen gaf echter niet op. Een straf voor Edlund bood Nick de Jong de kans om van dichtbij in een scrimmage de puck in het net de duwen. Ryan Love maakte met nog iets meer dan vijf minuten te gaan de gelijkmaker en Nijmegen leek op jacht naar de winst.

Een defensieve fout bij Nijmegen werd handig afgestraft door Jimmy Raats, die een rebound op een schot van Alan van Bentem binnenwerkte, waardoor de eerste punten in de strijd om de vierde plaats in de bus mee naar Den Haag konden.

Van de ontmoeting tussen Amsterdam en Geleen werd in de derde periode definitief beslist in het voordeel van de hoofdstedelingen. Dean Bijvelds bracht de gasten uit Limburg vroeg in de wedstrijd op voorsprong, maar deze stand werd enkele minuten later door ex-Eater Lamonte Polet uitgewist.

Via een treffer op de powerplay van Simon de Wit kwamen de formatie van Ron Berteling na dertien minuten voor het eerst op voorsprong en deze leiding zouden de Bulldogs in het restant van de ontmoeting niet meer uit handen geven. Via Trevor Sherban en Doug Stienstra was het halverwege de ontmoeting al 4-1, alvorens Jamie Schaafsma zijn inmiddels bijna tradionele treffer meepikte.

Simon de Wit en Trevor Sherban, ieder met hun tweede van de wedstrijd, zorgden ervoor dat de zege niet meer in gevaar kwam. Bradley Smulders, Tommie Hartogs en Chris Eimers zorgden uiteindelijk voor de 8-3 eindstand.