15 september 200400:00

Door [email protected]

World Cup voor Canada

Zonder ook maar een wedstrijd te verliezen heeft Canada de World Cup of Hockey gewonnen. In een spannende 3-2 overwinning werden de taaie Finnen opzij gezet.

Het was zeker geen eenvoudige overwinning voor de ploeg van Wayne Gretzky. Twee keer zagen de Canadezen de Finnen weer langszij komen. Maar de Scandinaviërs kregen het in de derde periode geen derde keer voor elkaar.

Canada scoorde een doelpunt op elk eerste schot van de periode. En dat was genoeg voor de titel. Finse coach Raimo Summanen was achteraf kritisch op zijn verdediging en goalie. "Kiprusoff speelde niet zijn beste wedstrijd. Maar onze defence heeft ons ook in de steek gelaten. We hebben een paar grove fouten gemaakt."

Joe Sakic zette Canada al na 54 seconden op een 1-0 voorsprong. Een gemiste interceptie-poging van Tony Lydman zette Sakic en Lemieux op de eerste aanval voor de Finse goal voor een eenvoudig Ă©Ă©n-tweetje.

Lydman corrigeerde zijn fout snel door te assisteren op de gelijkmaker. Zes minuten na de 1-0 werd zijn schot door Riku Hahl van richting veranderd en belandde achter Martin Brodeur.

In de tweede periode scoorden de Canadezen weer op het eerste schot. Finland domineerde de eerste drie minuten van de tweede periode maar kreeg daarna een harde klap toen Canada eenvoudig de 2-1 binnen mocht schieten. Scott Niedermayer zag een slap schot tussen de benen van Kiprusoff door het net in rollen.

Een minuut voor het einde trokken de Finnen de stand weer gelijk. Met een spectaculaire solo-actie omspeelde Tuomo Ruutu drie Canadezen om vervolgens Brodeur te passeren met een snel schot uit de pols. Het was misschien wel het mooiste doelpunt van het toernooi en enorm belangrijk voor de Finnen.

Canada scoort en wint

Erg lang mochten ze echter niet genieten van de gelijke stand. Slechts 34 seconden na het begin van de derde periode pakte Canada definitief een voorsprong. Shane Doan kreeg de puck van achter het doel aangespeeld door Joe Thornton, omspeelde Kirpusoff en kon de puck daarna eenvoudig binnenschieten.

Finland probeerde in de derde periode alles om een gelijkmaker te forceren, maar kreeg de puck niet meer langs Brodeur.

Gretzky en Lemieux kijken zeer content

Canada presteert momenteel internationaal erg goed. In 2002 won Canada goud op de Olympische Spelen in Salt Lake City. In 2003 en 2004 won het team ook al het WK ijshockey.