22 juli 200700:00

Door [email protected]

Yashin terug naar Rusland

Alexei Yashin houdt het na 12 NHL-seizoenen voor gezien. De 33-jarige Rus tekende vrijdag een contract bij Lokomotiv Yaroslavl in de Russische Super League.

'Alexei heeft tijdens de lockout al enkele wedstrijden voor Lokomotiv gespeeld', zegt zijn agent Todd Diamond in de media. 'Hij voelt zich comfortabel bij het team dat een Amerikaanse coach, Paul Gardner, heeft en waar een voormalig ploeggenoot, Randy Robitaille, speelt.'

Yashin was Unrestricted Free Agent geworden nadat de New York Islanders de resterende vier jaar van een mega-contract hadden afgekocht. De winger tekende zes jaar geleden een 10-jarig contract dat hem in totaal 87,5 miljoen dollar zou opleveren. De Islanders moesten Ottawa ook nog ster-defenceman Zdeno Chara, winger Bill Muckalt en een firstround draftpick geven; die pick werd later gebruikt om Jason Spezza te draften.

Volgens Diamond waren meerdere NHL-teams geïnteresseerd in de diensten van Yashin, maar de Noord-Amerikaanse media denkt dat het om relatief lage aanbiedingen ging. Yaroslavl zou ver zijn gegaan om de diensten van Yashin binnen te slepen. Het nieuwe contract zou geen clausule bevatten waarmee Yashin nog bij een NHL-team kan tekenen. De exacte details zijn echter niet vrijgegeven.

Yashin startte zijn carriere in de NHL bij de Ottawa Senators. In 1992 werd hij als tweede gedraft. In totaal speelde hij 898 wedstrijden in de NHL, waarin hij 348 goals en 460 assists aantekende. Zijn plus/minus eindigde op een weinig indrukwekkende -99. Zijn eerste seizoen bij Ottawa heeft daarop overigens een behoorlijke impact; hij eindigde in 1993-94 met een -49 in 83 wedstrijden.

Zijn beste seizoen speelde Yashin in 1998-99 bij Ottawa. Dat jaar was hij goed voor 44 goals, 50 assists en een +16 plus/minus in 82 reguliere wedstrijden. In de playoffs scoorde hij echter geen punt.