6 juli 200600:00

Door [email protected]

Yzerman stopt ermee

Steve Yzerman hangt zijn schaatsen aan de wilgen. Dat maakte de 41-jarige onbetwiste captain van de Detroit Red Wings afgelopen maandag bekend. In totaal speelde de Canadees 23 jaar in de NHL, allemaal voor Detroit.

Steve Yzerman begon zijn NHL carrière in 1983 toen hij gedraft werd door de Red Wings, een middelmatige ploeg in die tijd. Met Yzerman in de line-up veranderde de ploeg uit ÂHockeytown met de jaren naar een stabiele ploeg die jaarlijks meedeed voor een plek in de play-offs. De sterspeler met nummer 19 leverde in 23 jaar NHL 762 goals en 1.629 assists af en dat allemaal voor de Red Wings, want Yzerman bleef de club zijn gehele carrière trouw.

Het zijn echter niet de statistieken die Yzerman tot een absolute topspeler maakten. Het waren meer zijn leiderschap, doorzettingsvermogen en toewijding aan het ijshockey die van Yzerman een onmisbare sleutel naar succes maakten. Yzerman was een type leider dat anderen beter liet functioneren.

Wayne Gretzky roemt zijn leiderschap: Âleiderschap op en van het ijs is heel belangrijk, ik kon niet vermoeden dat mijn team op de Olympische Spelen zo erg de persoonlijkheid van Yzerman zou missen. De coach refereert hierbij aan de voor Canada zeer teleurstellend verlopen Olympiade van dit jaar. Hoe anders was de stemming in het Canadese kamp vier jaar geleden toen er in Salt Lake City wel goud werd gepakt met een team waarin Steve Yzerman een zeer belangrijke rol speelde.

Yzerman won als speler meerdere prijzen. Zo werd hij door de spelersvakbond (NHLPA) uitgeroepen tot meest waardevolle speler van 1989. Daarnaast was hij de Most Valuable Player van de playoffs van 1998, de beste defensieve forward in 2000 en in 2003 werd hij beloond met de Bill Masteron prize wat staat voor de toewijding aan ijshockey. Tevens werd Yzerman maar liefst 10 maal gekozen voor de NHL All Star game.

De absolute hoogtepunten waren echter de drie Stanley Cups die Yzerman met Detroit won in 1997, 1998 en 2002. Helaas voor Yzerman waren er ook vervelende blessures inclusief een zware knie Âen oogblessure. Tal van kleine blessures hielden Yzerman van het ijs. Dit seizoen kwam Âthe Captain tot 61 wedstrijden waarin hij 14 maal scoorde en 20 assist afleverde, geen topprestatie van formaat.

Yzerman kon niet langer brengen van hij van zichzelf vroeg. Hij zag tevens oude rotten als Scott Stevens, Mark Messier en Ron Francis min of meer gedwongen het ijs verlaten. Dat lot wilde Yzerman zichzelf besparen en besloot zelf een punt achter zijn imposante carrière te zetten.

ÂHet spelletje werd steeds moeilijker voor me, ik heb er een tijdje mee rondgelopen, maar het is beter zo. In december had ik mijn keuze al gemaakt, Â aldus de center die waarschijnlijk zijn #19 voor altijd aan zich gebonden zal houden. Fans eisen bijna dat zijn shirt naar het dak van de Joe Louis Arena gehesen zal worden.

Daarmee lijkt de carrière van Yzerman er nog niet op te zitten bij de Red Wings. Scotty Bowman, ex-coach van Yzerman, vind zijn voormalige ster geen type dat handjes gaat schudden, maar ziet hem liever in een rol als assistent General Manager. Het bestuur van Detroit heeft Yzerman al meerdere aanbiedingen voor een manager functie gedaan. Waarschijnlijk zal Yzerman deze zomer op zoÂn aanbieding ingaan.

Klik hier voor een carriere-overzicht van Yzerman op de website van Detroit.