12 februari 200800:00

Door [email protected]

Zednik overleeft nekwond

Richard Zednik had zondag een engeltje op zijn schouder. Een schaats sneed de halsslagader van de forward door, maar hij overleefde het voorval. Met iets minder geluk had de wond fataal kunnen zijn.

Het ongeval gebeurde halverwege de derde periode van een wedstrijd tegen de Buffalo Sabres. Teamgenoot Olli Jokinen viel, waarbij zijn schaats omhoog schoot en Zednik recht in zijn hals raakte. Er spoot onmiddelijk veel bloed uit de open wond.

Zednik laat een spoor van bloed achterHet feit dat Zednik er relatief goed vanaf is gekomen is vooral te danken aan het feit dat hij niet op het ijs bleef liggen. Hij schaatste meteen richting bank, waar de teamarts druk op de ader zette om de wond af te knellen. Zednik werd direct richting ziekenhuis gereden voor een chirurgische ingreep.

Dr Sonya Noor, de behandelend chirurg in het ziekenhuis van Buffalo, sprak maandag van een unieke snijwond. 'De slagader was voor driekwart doorgesneden, maar er lijken geen zenuwen geraakt te zijn. De ader hing vrij letterlijk nog aan een draadje vast. Er is eigenlijk niets anders geraakt.' Volgens Noor zijn er ook geen tekenen van hersenbeschadiging.

ALeqM5hm-JUQV86fqBjkXUMDt47xsNPwvg?size=De 32-jarige Zednik verbaasde het ziekenhuispersoneel door maandag zijn bed op de intensive care kamer alweer kort te verlaten. Ondersteund door zijn vrouw Jessica zette hij een paar voorzichtige stappen. 'Hij is bikkelhard', aldus Noor.

Zednik had zijn artsen maandag al gevraagd wanneer hij weer kon gaan trainen. Volgens de prognoses zou de geboren Tsjech over een week of zes tot acht weer op het ijs kunnen staan, mits er zich geen complicaties voordoen. Hij zal dit seizoen niet meer in actie komen, maar de verwachting is dat hij zijn NHL-carriere wel weer op zal kunnen pakken.

Het ongeluk deed denken aan die van Sabres goalie Clint Malarchuk 19 jaar geleden. Malarchuk overleed bijna toen een ader in zijn nek door een schaats werd doorgesneden. St Louis forward Steve Tuttle en Buffalo verdediger Uwe Krupp vlogen op volle vaart in op de goalie, die in die tijd nog geen nekbeschermer droeg.