7 februari 200500:00

Door Joep Meijsen

Zege Emperors is vergeefs

Nijmegen Emperors boekte een spectaculaire 2-5 zege in Tilburg, onder meer dankzij twee treffers van John Versteeg. De overwinning in de stad van de Kruikezeikers was echter niet voldoende voor directe plaatsing voor de play-offs omdat Eaters Geleen zijn verplichting om Turnhout te kloppen ruimschoots inloste.

De Limburgers lieten er weinig twijfels over bestaan dat zij de plaatsing voor de play-offs zelf wilden afdwingen. Nadat de lastige uitwedstrijd in Heerenveen en de moeilijke thuiswedstrijd tegen Amsterdam winnend waren afgesloten, bleek Turnhout slechts een formaliteit.

Via Richard Kazda, Chad Euverman, Dean Byvelds en Bradley Smulders liep de ploeg van Andy Tenbult al in de eerste periode uit naar een 0-4 voorsprong. Bradley Smulders, Johannes Vanderstam en Richard Kazda voegden hier in de tweede periode nog treffers aan toe, terwijl Kazda in de derde periode zijn derde treffer van de avond wist te scoren. Geleen mag nu samen met Heerenveen en Amsterdam om het thuisvoordeel in de play-offs gaan spelen.

Deze uitslag zorgde ervoor dat de wedstrijd tussen Nijmegen en Tilburg uiteindelijk om des keizers baard ging, maar door het latere aanvangstijdstip van de ontmoeting in Turnhout, was dat op dat moment nog niet duidelijk. Om het moment dat de puck viel tussen Geleen en Turnhout, stond Nijmegen al met 0-2 voor in Tilburg dankzij treffers van Eric Hoogvliets en Kevin Bruijsten. Laatstgenoemde speler trof tijdens zijn enige shift van de avond.

Via aankoop Josh Oort deed Trappers halverwege de ontmoeting nog iets terug, maar anderhalve minuut later zorgde John Versteeg voor een nieuwe uitbreiding van de marge. De geboren Utrechter maakte er in het begin van de derde periode zelfs 1-4 van, alvorens Salomonson vlak voor tijd nog enige spanning in de wedstrijd wist te brengen. Nick de Jong kreeg daarna het meegereisde Nijmeegse publiek op de banken met een empty netter, terwijl het Tilburgse publiek de witte zakdoekjes tevoorschijn haalde om de eigen coach en ploeg uit te zwaaien.

Ook Heerenveen kwam nog in actie. Olympia Heist op den Berg kwam voor amper 650 toeschouwers naar Thialf en werd met een 10-2 nederlaag teruggestuurd naar België. Erik Landman kreeg zo de kans wat aan zijn statistieken te werken met drie goals en twee assists, terwijl Tyler Palmiscno drie goals en Ă©Ă©n assist op zijn naam bracht. Don Nichols kwam twee keer tot scoren, terwijl ook Oleg Timchenko het net wist te vinden voor de Friezen. Marek Hornak en Marek Ziarny wisten de eer van Olympia te redden.

De Coupe der Lage Landen wordt vanavond in Eindhoven afgesloten met de ontmoeting tussen Nijmegen en Heist. Een thuiswedstrijd van Nijmegen, waarvoor in het Triavium geen ruimte was. Daarna wordt er voorlopig afscheid genomen van de Belgische tegenstanders en gaan Nijmegen, Tilburg en Den Haag spelen om de laatste plek in de play-offs.