Kemphanen vs trappers 270110

28 januari 201000:00

Zege voor Eindhoven in derby

Eindhoven Kemphanen heeft de derby tegen Tilburg Trappers met 6-1 gewonnen. Andrew Schembri scoorde tweemaal voor Eindhoven dat de ongeslagen reeks van Tilburg een halt toeriep.

Trappers ging in het IJssportcentrum Eindhoven op jacht naar de vijfde zege op rij. Eindhoven werkte hier echter niet aan mee en was de terechte winnaar van de Brabantse derby. De zege zal coach Leo van den Thillart goed doen na het vertrek van de Tsjech Robin Kovar. Na de verloren wedstrijd tegen Nijmegen vond er een handgemeen plaats tussen Kovar en ploeggenoot Diederick Hagemeijer. Vorige week maakte de club bekend dat het contract van de Tsjech op zijn verzoek ontbonden was.

De eerste periode tussen Eindhoven en Tilburg leverde weinig spektakel op. Vlak voor de eerste pauze kwam de thuisploeg op voorsprong. Na een uitbraak mocht Andrew Schembri samen met Tyler Hilbert afgaan op Yutaka Fukufuji. Schembri rondde prima af door de puck langs de handschoen van de Japanse goalie te plaatsen.

Na de pauze kwam de wedstrijd tot leven en volgde er een enerverende periode. Tilburg kwam na drie minuten al op gelijke hoogte tijdens een powerplay. Matt Anthony wist met een fabelachtige duik de eerste inzet van Josh Liebenow nog te keren, maar de tweede inzet van Liebenow was teveel voor de Eindhovense goalie: 1-1.

Beide ploegen kregen genoeg kansen in deze fase en de wedstrijd golfde aardig op en neer. In de 29e minuut greep Eindhoven opnieuw een voorsprong. Na een uitstekende combinatie wist Fukufuji een schot van captain Bob Teunissen te pareren. De puck kwam echter terecht voor de stick van verdediger Rob Dmytruk. De 26-jarige Canadees twijfelde geen moment en schoot de puck loeihard via de onderkant van de lat in het doel.

De minuten na de tweede Eindhovense treffer bleken uiteindelijk beslissend te zijn. Met Rody Jacobs op de strafbank voor Tilburg, leek Daryl Bat shorthanded op weg naar de 2-2. Yuri Kuzmenkov haakte de vlugge Canadees onderuit en Bat werd beloond met een penalty shot. De topscorer van Nederland wist deze buitenkans niet te benutten en schoot naast het doel van Anthony.

Anderhalve minuut later kreeg Eindhoven een penaltyshot nadat Kory Scoren het doel van zijn plek reed tijdens een scoringskans voor Eindhoven. Bohuslav Subr mocht het penalty shot nemen en de Tsjech maakte geen fout. De ervaren aanvaller bleef kalm en werkte de puck beheerst achter Fukufuji. Na de goal van Subr kreeg Eindhoven de kans om de voorsprong verder uit te breiden met twee Tilburgers op de strafbank. Kemphanen speelde dit niet goed uit en de stand bleef op 3-1 staan.

Aan het einde van de tweede periode was er nog een opstootje voor de Tilburgse spelersbank. Na een kneeing van Chris St. Jacques kwam Hagemeijer verhaal halen en deelde een tik uit aan St. Jacques. Ook David Cornacchia werd schuldig bevonden en mocht met Hagemeijer en St. Jacques naar de strafbank. Nog voor de zoemer mocht ook Casey van Schagen plaatsnemen naast zijn twee ploeggenoten.

Tilburg overleefde aan het begin van de slotperiode deze vijf tegen drie-situatie en ging daarna op jacht naar een comeback. Chris St. Jacques kreeg een grote kans maar mikte de puck aan de verkeerde kant van de paal. Even later kreeg Cornacchia nog een grote kans maar zag zijn inzet gekeerd worden door Anthony. Daarna was het over met de Tilburgse aspiraties. St. Jacques eiste een negatieve hoofdrol op in de laatste minuten. De Canadees plakte Yuri Kuzmenkov tegen de boarding en mocht daarom met een game misconduct inrukken van referee Jean-Paul de Brabander.

In de daaropvolgende vijf minuten van powerplay scoorde Eindhoven nog tweemaal. Andrew Schembri en Robbert Maas bepaalden zodoende de eindstand op 6-1.