Ref debrabander talk 0708

28 augustus 200800:00

Door Joep Meijsen

Zeven refs voor eredivisie

Zeven scheidsrechters zullen het komende seizoen wedstrijden gaan leiden in de eredivisie, waaronder een nieuwe referee uit de Verenigde Staten. Het experiment met twee scheidsrechters en twee linesmen per wedstrijd wordt beperkt voortgezet tijdens de eindstrijd om de beker en het landskampioenschap.

Dat zegt scheidsrechtersbaas Noud van Berkel tegenover IJshockey.com. Patrick Britt keert niet terug uit de Verenigde Staten. Hij heeft een functie aanvaard als assistent van de director of officiating bij USA Hockey. Opvallend detail is dat de andere voornaamste kandidaat voor deze functie Jonathan Morrison was, die twee jaar geleden in Nederland werkzaam was. ‘Dit alles geeft aan dat we de afgelopen jaren toch over twee uitstekende instructeurs hebben kunnen beschikken', aldus Van Berkel.

De zoektocht naar een opvolger is intussen begonnen. Daarbij is contact geweest met meerdere kandidaten en met één van hen is intussen een overeenkomst bereikt. Op dit moment wordt eraan gewerkt een werkvergunning te krijgen. De taak van de nieuwkomer wordt in eerste instantie het opleiden en begeleiden van jonge talenten en nieuwe scheidsrechters. Daarnaast gaat hij in principe één wedstrijd per week in de eredivisie zelf fluiten.

Dezelfde namen
Behalve deze nieuwkomer telt het korps voor de eredivisie in principe dezelfde namen als vorig jaar. Ruud van Baast, Sven Bergman, Jean Paul de Brabander, Louis Robbe, Roger van de Waarden en Martin de Wilde zullen de fluit ter hand nemen. Van Berkel sluit niet uit dat een enkeling uit de eerste divisie van vorig jaar de overstap maakt. Vanwege blijde familieomstandigheden zal Debby Hengst het komende seizoen geen wedstrijden in de eredivisie voor haar rekening nemen.

Het experiment met vier referees is volgens Van Berkel goed gevallen bij de betrokkenen, reden om het op beperkte schaal voort te zetten. In ieder geval in de halve finales en finales van de strijd om de beker en het landskampioenschap. Daarnaast zullen in de aanloop naar deze wedstrijden waarschijnlijk nog een aantal wedstrijden volgens het systeem met twee scheidsrechters en twee linesmen worden gefloten.

Eerste divisie
De uitbreiding van de eerste divisie maakt daar groei van het aantal referees noodzakelijk. Op dit moment staan er drie scheidsrechters genoteerd voor die liga, maar hun eredivisie-collega's zullen regelmatig bijspringen. Daarnaast zullen enkele jonge talenten onder begeleiding de kans krijgen op dit niveau te fluiten. Ook hebben zich een Amerikaan en Canadees van de legerbasis in Brunssum gemeld bij de NIJB die gezien hun ervaring het niveau in de eerste divisie makkelijk aan moeten kunnen. Voordat ze worden ingedeeld wil de NIJB ze echter nog wel in actie zien.

De werving van nieuwe scheidsrechters en linesmen zal ook het komende seizoen veel aandacht krijgen. Daartoe wordt deelgenomen aan een project met in totaal vijftien bonden om nieuwe scheidsrechters te werven, bestaande scheidsrechters meer kansen te geven en het imago van de referees op te vijzelen. De algemene campagne is intussen in de media al duidelijk te horen en het zal tijdens het komende ijshockeyseizoen een duidelijk vervolg krijgen.