4 november 200400:00

Door [email protected]

Zholtok sterft in harnas

Sergei Zholtok is woensdag plotseling overleden. De Let stierf tijdens een wedstrijd onderweg naar de kleedkamer aan de gevolgen van een hartaanval. Hij werd 31 jaar oud.

Zholtok werd onwel tijdens een wedstrijd voor zijn club Riga in Letland. Verschillende bronnen melden dat hij al langer last had van hartritmestoornissen.

Op 18-jarige leeftijd maakte Zholtok zijn professionele debuut voor Dynamo Riga. In 1992 vertrok hij naar Amerika en speelde drie seizoen bij Boston, afwisselend in de AHL en NHL. Na twee seizoenen IHL bij Las Vegas werd hij aangetrokken door de Ottawa Senators. Daarna speelde hij nog voor Montréal, Edmonton en Minnesota in de NHL.

Bij de Wild maakte hij deel uit van het team dat een onwaarschijnlijke play-off run maakte in 2003. Afgelopen seizoen werd hij naar de Nashville Predators gestuurd.

Vorig jaar moest Zholtok een aantal wedstrijden missen vanwege onduidelijke gezondheidsproblemen. Hij had last van duizeligheid en vermoeidheid. In januari 2003 werden hartritmestoornissen geconstateerd, maar hij mocht kort daarna toch weer spelen.

Zholtok speelde ook voor het Lets nationaal team. In 1994 won hij met de Letten zilver op het WK en in de jaren daarna wisten de Letten hun A-status te behouden.

Sergei Zholtok scoorde in de NHL 111 goals en mocht 147 assists noteren in 588 wedstrijden. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter.