Kemphanen vdthillart coach 0809

7 oktober 200900:00

Zure nederlaag voor Eaters

Eaters Geleen leek lang op weg naar een nieuwe stunt in Eindhoven. Uiteindelijk verspeelde Geleen een 0-4 voorsprong en pakte Eindhoven Kemphanen de winst met 6-4. Robin Kovar was de held met drie treffers.

Geleen bleef in het IJssportcentrum Eindhoven dus met lege handen achter. Dat was niet alleen onnodig maar ook niet verdiend. De Limburgers begonnen sterk aan de wedstrijd en van het niveauverschil op papier bleef in werkelijkheid niets over. Na acht minuten opende de makkelijk schietende David Burgess de score. Op aangeven van de sterke Mike Forgie liet Burgess met een wristshot Matt Anthony kansloos.

Vijf minuten later stond tot verrassing van iedere toeschouwer het scorebord op 0-4. Mike McRae wist een loepzuivere hattrick te noteren. In de 12e minuut profiteerde McRae van een prachtige pass van Burgess. In twee instanties wist McRae daarna Anthony te passeren. Twintig seconden later sloeg McRae weer toe. De 27-jarige Canadees speelde kinderlijk eenvoudig goalie Anthony uit en deponeerde de puck in het doel. McRae completteerde zijn hattrick in de vijftiende minuut. Matt Anthony had een mindere dag en ging vooral bij deze treffer in de fout. Anthony gaf een dikke rebound weg op een onschuldig schotje van Ziga Svete. McRae stond op de goede plek om te profiteren: 0-4.

Eindhoven leek aan de grond genageld door de gebeurtenissen. Coach Leo van den Thillart greep in en vroeg na de vierde tegengoal om een time-out. Dat hielp in ieder geval het bloeden te stoppen en vlak voor de pauze wist Ivy van den Heuvel de achterstand te verkleinen.

De wedstrijd kabbelde voort in de tweede periode en nog altijd wist Eindhoven geen controle te krijgen over de wedstrijd. Vier minuten voor tijd ging het plotseling mis voor Geleen. De Limburgers kregen twee gelijktijdige straffen en Eindhoven greep die twee minuten aan om de wedstrijd te doen kantelen. De uitblinkende Robin Kovar scoorde in de powerplay twee maal en opeens was het verschil teruggebracht tot één treffer.

Opvallend genoeg leek het jonge Geleen in de slotperiode niet aangedaan door de twee tegentreffers. De laatste twintig minuten schotelden beide ploegen de 400 toeschouwers een heerlijke pot ijshockey voor met kansen aan beide zijden. Kovar evenaarde McRae door in de 45e minuut zijn hattrick te volbrengen. De Tsjech wist uit een lastige hoek te scoren omdat het zicht van goalie Sami Heinonen geblokkeerd was.

De 4-4 stand bleef lang op het bord staan en langzamerhand leek een verlenging onafwendbaar. Een vechtpartij tussen de 17-jarige Kay Gielen en voormalig Eater Akim Ramoul was een ander hoogtepunt voor de toeschouwers. De international Ramoul werkte Gielen op onsympathieke wijze naar de grond. De jonge Limburger ging direct verhaal halen en de daaruit volgende vechtpartij kreeg het publiek op de banken. Het was overigens een oneerlijk gevecht aangezien Gielen als jeugdspeler beschermd is door de kooi voor het gezicht.

De avond eindigde voor Geleen in mineur. Alsof het verspelen van de 0-4 voorsprong nog niet erg genoeg was, gaven de bezoekers de winnende goal op een knullige manier weg. Zestig seconden voor de zoemer liet Geleen het na om de puck uit het vak te werken en prompt viel de puck voor de schaatsen van Ivy van den Heuvel. De Bosschenaar had geen enkele moeite om de verraste Heinonen te passeren. In de slotseconden bepaalde Rob Dmytruk met een empty-netter de eindstand op 6-4.

Eaters-coach Mike Pellegrims baalde stevig na afloop: ‘We begonnen natuurlijk heel sterk aan de wedstrijd maar daarin schuilde tegelijkertijd het gevaar. Het gevaar dat je denkt dat je er al bent terwijl een ijshockeywedstrijd toch echt zestig minuten duurt. Simpel gezegd mag je een 4-1 voorsprong na de eerste periode niet meer weggeven.‘

Zoals gezegd lijkt op papier alsof de selectie van Eindhoven zich niet zou moeten laten verrassen door Geleen. Toch waren de Limburgers vanavond een meer dan gelijkwaardige tegenstander voor Kemphanen.

Pellegrims: ‘IJshockey is een teamsport. Dus je kunt niet kijken naar de individuele kwaliteiten. Ik heb het al vaker gezegd dat wij het elk team moeilijk willen maken. Het kan alleen maar beter en ik merk dat we ook elke dag weer groeien.'